Búcsú Dr. Kosárka Józseftől

2022 november 6-án, 71 éves korában, türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt Dr. Kosárka József borszakértő, borszakíró, nemzetközi borbíráló, a Magyar Bor Akadémia tagja.

Dr. Kosárka József 1951-ben született a Tokaji borvidékhez tartozó Sátoraljaújhelyen. A családja Karcsához kötődött, ő is ott élte gyermekéveit. Visszaemlékezve arra, hogy apai ágon községünkből származik és még ma is élnek itt rokonai, 2010-ben létrehozta a Kosárka díjat. Ezt az általa létrehozott díjat azóta minden évben egy olyan tanuló kapja, aki tanulmányi eredményeivel és példamutató magatartásával iskolája hírnevét leginkább öregbítette.

Tanulmányait helyben kezdte, majd Miskolcon fejezte be, ott végezte középiskolai tanulmányait is. 1973-ban diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az egyetemen nemzetközi tanulmányokat hallgatott és spanyolul tanult, ilyen háttérrel – saját bevallása szerint – egyenes út vezetett a diplomáciai pályára.

Bár egy évet járt a Magyar Rádió Ifjúsági Stúdiójába újságírást tanulni, a Külügyminisztériumban helyezkedett el. 1974-ben, egy év külügyérség után, kiküldetésbe Japánba került. Sajtó és kulturális attaséként dolgozott. Ezt számos további diplomáciai tisztség követte: konzul volt Venezuelában, nagykövet Mexikóban, Chilében és Peruban.

Utóbbi két állomáshelyén már aktívan tett azért, hogy a világ megismerje a magyar borkultúrát és gasztronómiát. Ezt a munkát folytatta 2014, vagyis aktív diplomáciai pályafutása befejezése után is. Megalapította a Magyar Borszakírók Körét, tagja volt a Magyar Bor Akadémiának, a Magyar Sommelier Szövetségnek és a Tokaji Borlovagrendnek.

Szerkesztőségünkkel együttműködve gyakran vett részt bortesztjeinken, ahol mindig érdemes volt figyelni véleményére. Több évben részt vett a szerkesztőségünk által kezdeményezett és szervezett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat zsűrizésében. Mindig innovatív ötletekkel járult hozzá a különböző szervezetek munkájában, melyeknek tagja volt. Ő kezdeményezte a Magyar Sommelier Szövetségben a Par Excellence, a Magyar Borszakírók Körében pedig a Super 12 díjak létrehozását. Minden lehetőséget megragadott a tokaji borok népszerűsítése érdekében. Nem oly rég dél-Kóreában tartott mesterkurzust a tokaji száraz borokról, amiről itt számoltunk be. Baráti szavai, szakértelme, mindig kiegyensúlyozott természete hiányozni fog.