Jönnek az őszi etyeki rendezvények

Október 23-24-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. Ezen a hétvégén 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak, sonkás és sajtos, szörpös és a parasztudvar. Nem csak kóstolni, enni és inni lehet itt, hiszen e-bike-os kirándulásra, miniZOO és esküvő kiállítás látogatására is lesz lehetőség, és a lassan őszbe csavarodó táj izgalmas színvilággal várja akár a hobbifotósokat is.

Etyeken mostanában ér véget a szüret, a borászoknak tehát ez egy igen tevékeny időszak, de nem feledkeznek meg a látogatókról sem. Az október 23-24-i hétvégén is nyitott pincékkel vár mindenkit a Gasztrosétány, és nem csak azokat, akik jót szeretnének enni vagy inni, hanem azokat is, akik kicsit aktívabb kikapcsolódásra, a természet közelségére vágynak. Persze jól járnak azok is, akik egy kis székelykáposztára, sajtra, sonkára, sütőtökös brownie-ra vagy kézműves szörpre, borra, pezsgőre vágynak, de ezek mellett lesz vezetett e-bike túra (amely csodás környezetben kalauzolja a kerékpárosokat), miniZOO-t és hangszerműhelyt is üzemeltető kisgazdaságot is lehet majd látogatni, sőt vasárnap még az esküvő kiállításon is körülnézhetünk.

Az Őszi Gasztroséta után a Libadalommal jelentkeznek a szervezők – amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét. Lássuk tehát a dátumokat, amikor a közeljövőben különösen érdemes lesz Budapest Szőlőskertjébe látogatni:

Őszi Gasztroséta2021. október 23-24.
Libadalom a Gasztrosétányon2021. november 13.
Advent a Gasztrosétányon2021. december 4.

Az Őszi Gasztroséta résztvevőinek programja és kínálata:

Gombai Pezsgőpince

  • Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolója

Milán Pince – Zalán Faház

  • Palócleves
  • Székelykáposzta
  • Kacsazúzapörkölt házi tarhonyával
  • Házi piték

Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet

  • Lucskos káposzta
  • Miccs faszénen sütve
  • Juhtúros puliszka
  • Etyeki borok és szőlőpálinka

Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • Sonkatál és grillételek

Halmi Pince

  • Kistermelői folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök, ecetek széles választéka.

bOrbara Présház

  • Vega borscs leves
  • Csirkemell steak pikáns sütőtökmártásban, csicseriborsós kuszkusszal
  • Sütőtökös brownie
  • Káposztás és tökös mákos rétes
  • Fűszeres szilvás frangipane
  • Fahéjas gesztenye mousse
  • Forró csokoládé
  • Sós karamellás macaronok

Tátrai Pince

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Rezeda Terasz

  • Szarvas raguleves
  • Fahéjas szilvaleves
  • Vargányás gnocchi
  • Aszalt szilvás kacsamell, baconbe tekerve
  • Sült császár, sütőtökös-káposztás rétessel
  • …és mindenféle ínyencség Etyekről
  • Bor, sör, kávé

EtyekVin Pince, EtyekVintage

  • Sütőtökkrémleves
  • Grill-finomságok
  • Vegán rakott káposzta
  • Nagyi pitéje

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete

  • A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására

Stelázsi Kultúrbirtok

  • Finomságok a kamrából

Dvorák Vendégudvar

  • MiniZOO
  • Házias ízek: babgulyás, töltött káposzta, csülkös pacalpörkölt, grillvariációk, mézes-mustáros csirke, malacsült párolt lilakáposztával

Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat

  • Mindkét nap, 10:00-21:00 óra: a családi borászat etyeki és szekszárdi borainak bemutatása, értékesítése
  • Diófás piknikételek
  • Délután: harmonikazene

Etyeki Sajtútállomás

  • Raclette
  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására

Rókusfalvy Birtok

Mindkét nap:

  • Vezetett, 2 órás e-bike túra akár az egész családnak. Előzetes regisztráció szükséges, elérhető a rokusfalvy.hu webshopban.
  • 14:00 órától pohárral a kézben pincetúra – vezetett borkóstolóval
  • A Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai

Vasárnap, 10.00 órától Esküvő kiállítás:

Ismerjük meg a helyszínt és találkozzunk személyesen azokkal, akik a legfontosabb részletekért felelnek; eljön a vendéglátó, a cukrász, a fotós és a videós, a dekoratőrök és zeneszolgáltatók, lesz fodrász és sminkes, bemutatkozik a ruhaszalon, sőt a szertartásvezető és a ceremóniamester is!

Hegedűs Sajtműhely

  • Bemutatkozik az etyeki raclette és etyeki morbier sajt (raclettezés: bagett-körte-hajában főtt krumpli)
  • 23-án sajtkészítés bemutató10:00 órától 16:00 óráig
  • 24-én tárlatvezetés a sajtérlelőben 11:00, 13:00 és 15:00 órától
  • Sétáló sajttálak kisebb-nagyobb kiszerelésben

Etyek Újhegyi Kisgazdaság és Hangszerműhely

  • Találkozás háziállatokkal, a baromfiudvar lakóival és lovakkal
  • Természetközeli állattartás bemutatása
  • Sétalovaglás, barátkozás a lovakkal – kicsiknek és nagyoknak
  • Hangsarok: ismerkedés és játék a Hangszerműhely acélnyelves dobjaival