Péntekig ajánlott agrárbiztosítási díjtámogatást igényelni

Péntekig ajánlott agrárbiztosítási díjtámogatást igényelni, mert ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A szervezet üdvözölte, hogy a biztosítások önrésze 30 százalékról 20 százalékra csökkent, de azt is jelezték, hogy a koronavírus miatt az idén indokoltnak látnák a határidő módosítását. Javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a járvány miatti korlátozások az előző évekhez képest nagyobb erőfeszítést követelnek az ügyfelektől, a falugazdászoktól és a biztosítási szakértőktől is.

Kifogásolják emellett, hogy az agrárbiztosítási rendszer az erdőgazdálkodást és az állattenyésztést nem érinti, ezért a díjtámogatások fokozatos kiterjesztését ajánlják. Mindez nem csupán az alulbiztosított területek kockázatait mérsékelné, hanem a gazdálkodói öngondoskodást is ösztönözné – írták.

Véleményük szerint az erdőgazdálkodásban elsőnek az újtelepítésű ültetvények, az állattenyésztésben pedig a kiemelt kockázatú betegségek esetében lehetne indokolt a változás.

A biztosítási díjtámogatást 2012 januárjában vezették be, és azóta jelentősen hozzájárult a növénybiztosítások állományának emelkedéséhez. Az idén 12 milliárd forintra is nőhet a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjállománya, amely után 5 milliárd forintnyi díjtámogatás vehető igénybe. A gazdálkodók a biztosítási módozattól függően 40 és 55 százalék körüli mértékű díjvisszatérítésre számíthatnak.

(Forrás: MTI)