Borfelismerés egy világbajnok szemszögéből

Balról jobbra: Palágyi Krisztina (coach), Didier Sanchez, Aranyos Attila, Laura és Dr. Molnár Levente

Interjú Dr. Molnár Leventével a Championnat du monde de dégustation La RVF borfelismerő világbajnokság győztes csapatának tagjával

Az évek alatt egyre jobban teljesít a magyar csapat, mi a titok?

Szerintem minden csapatversenynek az a titka, hogy olyan tagok alkossák, akik egymás gondolatait ki tudják találni. Itt is az egymásra való odafigyelés a kulcs, erre pedig rá kell hangolódni. Nekünk ez már az ötödik alkalom volt, hogy ebben a felállásban versenyezhettünk, jól összeszokott a csapat ez alatt az idő alatt. Úgy gondolom, ez hozta meg nálunk az eredményt.

Vannak állandó szerepek a kóstolásban?

Igen, vannak. Laura (Rabcsánszki Laura) és én az AWC International Wine Challengen vagyunk állandó bírálók (ami az egyik legnagyobb tételszámú nemzetközi borverseny minden évben). Ezen a bírálaton alkalmunk van rengeteg olyan bort kóstolni, amelyek osztrák-német területről származnak, illetve még az olasz borok azok, amelyek közelebb állnak hozzánk. Aranyos Attiláék Franciaországban élnek, hozzájuk nyilván jobban eljutnak a francia borok, de a spanyol boroknak is ők a nagyobb szakértői. Az újvilág borai pedig Franciaországban és Magyarországon is megtalálhatóak, egy ausztrál Chardonnay vagy Sauvignon Blanc egyaránt elérhető a magyar és a francia borboltok polcain is.

Hogyan zajlik a felkészülés? 

A felkészülés elsősorban egyénileg zajlik, a csapatkóstolókat a jelenlegi speciális helyzet miatt nem tudtuk megoldani, idén a verseny előtt csak egyszer tudtunk találkozni. Nyilván ideálisabb lett volna, ha több lehetőségünk van a közös kóstolásra, de év közben is végig tartjuk a kapcsolatot. Külön-külön tréningezünk, nézzük a borokat, kóstolunk és próbáljuk őket felismerni, így folyamatosan bővül a tudástár. Ezt a tudást, amit külön-külön megszereztünk, azért mindenképpen össze kell hangolni a verseny előtt.

Melyik volt számotokra az idei év legnehezebb tétele?

Mindig nehéz kérdés, hogy mit nevezünk a legnehezebbnek: azt a tételt, amit a legnagyobb nehézségek árán sikerült kitalálni, vagy azt, amit végül nem sikerült. Volt egy Osztrák Grüner Veltliner a Knoll pincészettől, amit hosszú gondolkodás után, de végül egészen termelői szintig kitaláltunk. Azonban volt egy olyan nagyon atipikus Pinot Noir Franciaországból, amit a legnagyobb fejtörések árán sem tudtunk megfejteni. 

Az ember próbál fajtajellegeket és elkészítési módokat keresni a tételekben. Ehhez a kérdéshez ismerni kell, hogy hogyan működik egy bor kitalálásának folyamata. Úgy tűnhet, hogy egy francia Pinot Noir-t ilyen szinten biztosan mindenki felismer, azonban az illat és az ízjegyeken kívül, jellemzően van egy elkészítési módszerbeli sajátossága is francia Pinot-knak. A kóstolt tétel azonban teljesen atipikus volt, nagyon magas, tizenöt százalék körüli alkoholtartalommal, a száraz bor kategórián belül viszonylag sok maradékcukorral és erős hordójegyekkel. Egy elegáns francia Pinot Noir egyáltalán nem ilyen, hiába készül ugyanabból a szőlőfajtából. Ezzel a tétellel a szervezőknek egyértelműen a versenyzők próbára tétele volt a célja. Ezt a bort végül csak egy csapat találta el (ők viszont a Grüner Veltlinert nem ismerték fel, amit mi igen).

Egy világversenyről lévén szó a tételsorokat összeállító zsűri nyilván mindig próbál nehezíteni, kérdés, hogy túl magasra teszik-e a lécet egy-egy esetben. Én úgy gondolom, hogy minden versenynél kellenek látszólag megugorhatatlan akadályok, mert itt jöhetnek ki igazán az extra teljesítmények. Persze szükség van mindig úgymond kötelező tételekre, amelyeket, ha nem talál el egy csapat, akkor valószínűleg nagy hátrányba kerül. 

Milyen érzés volt az avignoni Pápai Palotában versenyezni?

Avignon egy gyönyörű történelmi város, a Palota pedig a 14. században majdnem 100 évig volt a Pápa székhelye. A Pápa magyarországi látogatásának az évében számunka még különlegesebb volt ide utazni. Egyértelműen méltó helyszíne volt  a versenynek.

Idén megvolt a ,,belövőtétel” (2017-ben sokak szerint emiatt csúsztatok le a dobogóról)?

Valóban van olyan csapatstratégia, hogy a kóstolás előtt egy, a csapat által jól ismert tétellel kezdenek, amivel bemelegítenek a borfelismerésre. Ezt a stratégiát mi nem alkalmaztuk korábban, ezúttal sem próbálkoztunk ezzel. Érdekes, hogy idén senki nem használt ilyen belövőtételt, hanem szárazon kezdett neki a versenynek. Ennyiben is egyenlő esélyekkel indultak a csapatok.

(Pál Judit)

2021.10.06.