Újra borfesztiváloztunk

Szerkesztőségünk rövid beszámolója a Budapest Borfesztiválról.

Szerencsére ismét teljes pompájában tudták megrendezni a Budapest Borfesztivált, amelyre már az első napon, csütörtök este is sokan voltak kíváncsiak, a délután ijesztgető eső ellenére. A Bor és Piac csapata délután a Bubicon, majd a Szeleshát Szőlőbirtok standjánál vendégeskedett. Az előbbi standnál mintegy tizenöt különböző gyöngyözőbort lehetett megkóstolni, a Nicron Kft. jóvoltából. Öt tételes kóstoló sorokat állítottak össze, s ezzel a gyöngyözőborok mini kurzusán is részt lehetett venni a standukon.

A szekszárdiak ezúttal nem hozták már-már legendás belépőborukat, a K2-es Kékfrankost, kóstolhattunk viszont kiváló, határozott savú Olaszrizlinget, kétféle rosét (Kékfrankos és Syrah), valamint többet a nagy vöröseik közül. Mindeközben a pultnál izgalmas beszélgetések bontakoztak ki Rosta Krisztina borász-ügyvezető részvételével, például az élesztőgombák tulajdonságairól a borászatban és a pandémia alatti házi kenyérsütésnél.

Az idei évben kissé átrendezték a területet, az MVM által támogatott nagyszínpad egy szinttel lejjebb, a Lovarda elé került, a közelében pedig többek között villányi és tokaji borokat lehetett kóstolni, miközben az izgalmas zenét játszó testvérpár, Muzsik és Volkova dalait hallgattuk.

Szombaton szerkesztőségünk a Petrányi Pince standján vendégeskedett, akik kisbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka döntősei közé jutottak.

Örvendetes volt látni a hazai pezsgőkultúra további fejlődését is: számtalan standon kóstolhattuk az ismertebb és kevésbé ismert hazai buborékos italokat (valamint a könnyedebb, játékos habzóborokat), és néhány importőrnek köszönhetően rögtön össze is vethettük őket az olasz proseccokkal, spanyol cavákkal, no meg a francia champagne-okkal. Ha valaki további élményt is adott volna a pezsgőzéshez, az pedig az egyik standon a szakszerű osztrigakóstolás titkait sajátíthatta el, míg máshol hidegen és melegen füstölt tokhalat, valamint vörös és fekete kaviárt is ízlelhetett mellé.

Természetesen – az idei vendég Egyesült Államok mellett – nem maradhattak ki a határon túli magyar borászatok sem: Horvátországból a Kováts és a Szabó Pincészet, a Felvidékről a Világi Winery, a Szerémségből a Dukai Winery, Erdélyből az itthon is egyre ismertebb Balla Géza Pincészet képviseltette magát; emellett pedig külön standon voltak kóstolhatók a VinAgora felfedezettjei, illetve a főtámogató SPAR borválogatása is. (Cs.Z.)