189 millió eurós új támogatás a kis és közepes gazdaságoknak

A gazdaságok első hektárjainak emelt szintű támogatásával a kis és közepes gazdálkodók felé csoportosítanak át 189 millió eurónyi forrást 2023-tól – jelentette be az agrárminiszter a 35. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján.

Nagy István elmondta, hogy az alaptámogatás hektáronkénti 147 eurós összege mellé 1-10 hektárig átlagosan hektáronként 80 euró, míg 10 és 150 hektár között 40 euró többlettámogatást biztosítanak az érintett gazdálkodóknak.

„Magyarország kis és közepes gazdálkodás iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a kötelező tíz százalék helyett az új támogatási forma keretösszege a teljes évi közvetlen támogatási keretünk 14 százaléka lesz, ez 189 millió eurót jelent évente” – tette hozzá a miniszter. Kiemelte: a többi uniós tagállam terveit ismerve kijelenthető, hogy hazánk a 4. legnagyobb arányban csoportosít át forrást ezzel a támogatási formával a kis és közepes gazdálkodók számára.

Az agrárminiszter elmondta, augusztus közepén az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékát, négymillió hektárt sújtotta aszály. Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs első intézkedéssorozatában bevezette a hitelmoratóriumot, takarmányszállítási és öntözési támogatási keretet biztosított, valamint lehetővé tette, hogy többször lehessen élni a rendkívüli vízhasználat lehetőségével és felgyorsították az aszálybiztosítások kifizetését – ismertette.

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében a precíziós gazdálkodás elterjedésére több mint 2600 gazdálkodót részesítettek 193 milliárd forintot meghaladó támogatásban és a mai napig hetente több milliárd forint értékben teljesítenek kifizetéseket – tette hozzá a miniszter.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, hogy az idén 150 kiállítóval 20 ezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket.

A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 19 iskolából. A diákok vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.

A 35. Bábolnai Gazdanapok rendezője a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, szervezője a Magyar Mezőgazdaság Kft.

(Forrás: MTI/AM)