Birtoklátogatások 2022/5 Jammertal Borbirtok  – Villány

Ötödször is nekivágtunk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei ötödik utunk alkalmával a Villányi borvidéket vettük célba, hogy felkeressük a Jammertal Borbirtokot.

Történelmi pillanat volt hazák rendszerváltást követő időszakában, amikor nem kisebb személyiség, mint Dr. Habsburg Ottó avatta fel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, bortrezorsorral is ellátott borászati látogató központ komplexumát. A Jammertál borászati központja a 2004. őszén megépült világszínvonalú feldolgozó kiegészítéseként készült, ha lehet, még ennél is grandiózusabb, szinte egy egész kis birodalom jött itt létre. A feldolgozó és raktározó részek mellett lenyűgöző méretű (270 m2) lovagterem, meghitt hangulatú kazamata-termek, elegáns kóstolótermek és professzionális sommelier szobák is kialakításra kerültek. A földalatti bortrezor 180 cellájában összesen 640 trezorszekrény van, melyekben nagyságtól függően mintegy 100 – 400 palack bor tárolható. Lift segítségével juthatunk a tetőteraszra, ahonnan a villányi tájra, elsősorban a szemben emelkedő Jammertalra és Sterntalra legszebb a kilátás.

Tájesztétikai, urbanisztikai szempontból elsősorban azt kell kiemeljük, hogy a pincészet telepítése, elhelyezése példaadó módon sikerült. Mindhárom – Viczencz Ottó által tervezett – épület a Nagyharsány felé vezető út déli oldalára került, így nem takarja el, nem zárja le a villányi szőlőhegyeknek a Jammertaltól a Szársomlyó hegyig feltáruló látványát. A tökéletes elhelyezés mellett az épületek formai kialakítása is igen megnyerő. a posztmodern építészet sziporkázóan látványos elemeit ötvözi úgy, hogy valódi élményt jelent ide belépni. Az egyedi belsőépítészeti megoldások Kotaszek Tibor munkáját dicsérik.

De ami nem látható kívülről nem látható, lévén hogy a föld alatt van, az talán még inkább lenyűgöző, hiszen a földalatti borkatedrális és labirintus a hazai pinceépítészet legesztétikusabb hagyományait hordozza – amit egyébként az építőmester Heimann Ferenc személye is garantál.

Kövesdi Zsófia borász

A birtokhoz érve küldöttségünket Nagy Zsolt szőlész, és Kövesdi Zsófia borász fogadta, utóbbiban a delegációnk tagjaként érkező Pásti György tanár úr azonnal örömmel ismerte fel korábbi tanítványát a MATE borászati tanszékén. Így aztán tanár-diák közötti társalgás a legmélyebb szakmai tudás kibontakoztatásával haladt előre. A fogadó rozét követően megkóstolhattunk egy Chardonnay-t, egy Cabernet francot, egy Cabernet sauvignont. Kimagasló élmény volt az új fahordós Cabernet sauvignon is 2019-ből. A kóstoló aztán a 2011-es Koh – I – Noor-al zárult, amit hosszan megőriztünk szájpadlásunkban.

Mester és tanítványa

A Jammertal szőlőbirtoka Hegyszentmártontól Palkonyáig mintegy 100 hektárt foglal magában. Tekintettel a hőségre túl messzire nem utaztunk, egy villányi területet látogattunk meg, ahol alaposan elmerültünk a hazai szőlőművelés aktuális szakmai és személyi kérdéseiben.

A siker kovácsai: Kövesdi Zsófia borász és Nagy Zsolt szőlész

A Jammertal borainak minőségére Nagy Zsolt szőlészeti vezető, valamint a 4-5 éves francia-, és tengeren-túli borászati gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású Kövesdi Zsófia borász ambiciózus és elkötelezett munkája jelenti a garanciát. A Jammertal birtok vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, bársonyosak, gyümölcsösek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak. Nem csoda, hogy 2015-ös Cassiopeia boruk Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be.

Látogatásunk során egyre inkább elmélyült az az érzésünk, hogy ez a borászat egy kiemelkedő kategóriát képvisel, mintha a Bajnokok Ligájában focizna.

A verseny támogatója: