Sikeres pezsgőfajták a világban – és a 4. Pezsgőkonferencián!

A Pezsgőkonferencia évről-évre egy-egy fő téma köré építi tematikáját, amelyen keresztül a legértékesebb hazai és nemzetközi példákat, jó gyakorlatokat kívánja bemutatni. A negyedik konferencia a „Sikeres pezsgőfajták a világban” címmel ígér nagyszerű előadásokat, masterclassokat és kóstolókat a crémant-tól a pét-natig, a proseccotól a caváig és a pezsgős koktélokig szeptember 1-én.

Az etyeki Pezsgőkonferencia a kezdetektől kóstolóközpontú esemény volt és a szervezők mindig külön figyelmet fordítottak arra, hogy mind a szakma képviselői, a szőlész-borászok, pezsgőkészítők és kereskedők, tehát a profik, mind pedig a pezsgőrajongó lelkes amatőrök is megtalálják a számításukat az eseményen. Érdekes és érthető előadásokat hallhattunk az eddigi években is a legjobb hazai pezsgőtermelőktől és a világ abszolút élvonalába tartozó pezsgőházak csúcsvezetőitől Deutz-től Ferrariig és Bruno Paillard-tól kezdve, Ruinarton keresztül a Bollingerig.

A 2022-es konferencián sem lesz ok panaszra, amikor is a világ legsikeresebb pezsgőfajtáit járják majd körbe a szervezők. Joan Vendrell-től (Vendrell Olivella – Mas Gomà) megtudhatjuk, hogy milyen irányba változik a cava világa, Elzászból pedig a méltán híres crémant-t ismerhetjük meg. Két rendkívül izgalmasnak ígérkező (kóstolókkal egybekötött) masterclass is lesz: Reims-ből a Champagne Palmer & Co-tól Arthur Camut érkezik majd, Kelemen András (Bortársaság, Borsuli) jóvoltából pedig a proseccoról tudhatunk meg mindent. Külön várjuk a néhány éve „Jövő Borásza” címet elnyert Homoky Dorka előadását a pét-nat-ról, és Rédli Ádám (head bartender, MÚZSA BAR) prezentációját a pezsgős koktélokról. A kerekasztal keretein belül pedig igazi nagyágyúk „csapnak majd össze”.

A kiemelt kóstolók mellett a konferencia másik fő jellegzetessége a Pezsgőünnep. A szakmai program zárása után ugyanis a szervezők „nem engedik el a vendégek kezét”, hanem egy minifieszta keretein belül mutatják meg a buborékos italok igazi varázsát: lesz vezetett Champagne- és pezsgőkóstoló, amelyhez csúcsgasztronómiai remekeket kínálnak, mindezt fantasztikus élőzene kíséretében; a szabad programhoz pedig az openbarba a hazai és nemzetközi pezsgővilág remekeit ígérik a rendezők. A részletes program megtalálható az esemény weblapján, amelyet érdemes végigböngészni, hiszen valóban kihagyhatatlannak tűnik a negyedik etyeki Pezsgőkonferencia szeptember 1-én.

Exkluzív kóstolók a 4. Pezsgőkonferencián

Kelemen András – Prosecco Masterclass

A Bortársaság, Borsuli vezető oktatója segíti majd a vendégeket, hogy eligazodjunk a Prosecco kultúrkörében.

Arthur Camut – Champagne Masterclass

Arthur Camut jóvoltából a Champagne-ok világába kirándulunk majd.

Tüű Péter, head-sommelier és Fülöp Zoltán, chef – Vezetett csúcskóstoló

A Pezsgőünnepet egy csúcsgasztronómiával társított vezetett kóstolóval kezdjük. A kóstolót Tüű Péter vezeti, a buborékokhoz pedig Fülöp Zoltán, a Rókusfalvy Fogadó séfje tálalja a legkiválóbb étkeket. Homoky Dorka Pét-nat Furmintjához alma, zeller, dió társul majd; Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne-a mellé szarvasgombát, fésűkagylót és datolyát tálalnak; Vendrell Olivella L’absis Brut cava-jához pedig onglet-t, fokhagymát és tojást kóstolhatnak a vendégek

Nemes buborékokkal a világ körül a Vince standjánál

A Pezsgőünnepen a Vince standjánál olyan különleges pezsgőket is meg lehet kóstolni, amelyek a champagne-ok árnyékában talán kevesebb figyelmet kapnak, ugyanakkor izgalmas élményeket kínálnak. Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország tradicionális eljárással készült pezsgőit hozzuk el, és lesznek érdekes tételek az Újvilágból is. A kínálatban szerepel majd a pfalzi Reichsrat von Buhl pincészet Brut Reserve Sekt-je, amely 95 pontot kapott a Decanter ítészeitől, valamint a kamptali Bründlmayer pincészet rosé Sektje is, amelyben a klasszikus pinot noir mellé zweigelt és St. Laurent szőlő is kerül. És hogy a champagne-élmény se maradjon el, jeroboam palackból (3 liter) kerül a poharakba a Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC) pezsgőversenyen 2021-be aranyérmet nyert Palmer Brut Reserve champagne.

Openbar a legkiválóbb magyar pezsgőkből

A Pezsgőünnepre elhozzuk továbbá a legjobb magyar és kiemelten az etyeki pezsgőkészítők remekeit.