Megújult a Badacsonyi Tilia Borvendéglő

Új koncepcióval és új csapattal kezdi a nyarat a 125 éves, badacsonyi Neptun Hotel étterme, a Tilia Borvendéglő. A kínálat a magyaros, századelőt idéző ízeken és a hozzájuk illő, kis helyi pincészetektől származó badacsonyi borokon alapul. A tulajdonosok az egyszerű, letisztult ízek mellett a hely szellemi örökségének ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek.

A vendéglátóhely a Neptun Hotel „születésének” időszakát, a századelő hangulatát idézi fel: az ételek egy része e korszak ízeit eleveníti meg. Az étterem neve az árnyas kert évszázados hársfáira utal (a tilia latinul hárs nemzetséget jelent).

A Badacsony vonzó turisztikai desztináció, jó tudni, hogy van egy biztos pont, a Tilia Borvendéglő, amely egész évben igényes kínálattal várja a látogatókat

Az étlapon magyaros, egyszerű, érthető ételek szerepelnek, és olyan kevésbé „megszokott” hozzávalókból készült ételeket is kóstolhatunk, mint a szürkeharcsa, a kakas, a sertéspofa, vagy a füstölt fürjtojás. A vadételek rajongói vaddisznóburgert és szarvasgerincet is találnak a kínálatban.

Az étterem csapata törekszik arra, hogy minél több környékbeli alapanyag kerüljön a tányérokra. Környékbeli termelőktől vásárolják a mandulát és a szezonális gyümölcsöket, a sajt Kalla Roland sümegprágai műhelyéből és a Sümegtejtől, a pisztráng Tapolcáról, a tokhal Keszthelyről érkezik. A szörpöket a Folly Arborétum és Borterasz szállítja.

A Tilia Borvendéglő egyik fontos célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson kisebb, kevésbé ismert környékbeli borászatoknak. A mintegy 15-20 tételt tartalmazó borlapot Dömsödi Károly sommelier állítja össze, folyamatosan keresi a borvidék pincészeteinek kiemelkedő és különleges tételeit. Az étel-bor párosításoknál bátran kísérletezik, és tér el a klasszikus szabályoktól.

 

Nagy Miklós különös figyelmet fordít a kínált ételek és italok kifinomult összhangjának megteremtésére

A tulajdonosok fontosnak tartják a hely szellemi örökségének ápolását is, hogy a hely méltó legyen Egry József, Szegedy Róza, Kisfaludy Sándor emlékéhez, a borkóstolók mellett kulturális eseményeket is szerveznek.

„Még az út elején vagyunk, a konyha folyamatosan fejlődik. A víziónk a vendégek fejével való gondolkodás, és az, mindig egy kicsit többet adjunk az elvártnál. A célunk, hogy a Neptun Hotel és a Tilia Borvendéglő egy hűs, nyugodt oázis legyen Badacsony forgatagában” – mondta Nagy Miklós, a vendéglátóhely vezetője.

Júliusban és augusztusban ebédmenüt is kínálnak 12 és 16 óra között. A étterem egész évben nyitva tart, nyáron heti hét nap, ősztől tavaszig hétvégén várja a vendégeit magyaros ételekkel és a hozzájuk illó, válogatott, helyi borokkal – szép időben a lombos fák alatt, a hűvös estéken a bazaltkövekkel kirakott pincevendéglőben.

 

Izlésesen, igen változatosan berendezett szobák várják a vendégeket a Hotel Neptunban

Egy legendás épület

A szálloda története több mint 120 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a turizmus térnyerésével együtt a Balatonnál – és Badacsonyban is – megnőtt az igény a színvonalas szálláshelyek iránt. A Neptun Badacsony első szállója volt, alapkövét 1902-ben fektették le. A századelő első vendégei azonban alig egy évtizedig élvezhették a romantikus épület kényelmét. Az I. világháború idején a hotelben működött ugyanis a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza.

A ház később vállalati és szakszervezeti üdülőként üzemelt, szállodalánc tulajdonába is került, szobáiban nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó gyerekek és családok is nyaraltak. A Nagy család 1999-ben kapcsolódott be a történetbe: egy sikeres pályázat útján tulajdonrészt szereztek az ingatlanból és elkezdték felújítani az épületet. Nagy Miklós, a hely tulajdonosa és vezetője gyerekkora óta kötődik Badacsonyhoz, rengeteg történetet, ismeretet gyűjtött magába helytörténész nagyapjától. Nem véletlen, hogy a szálloda felújításánál ragaszkodott ahhoz, hogy a hotel minél jobban hasonlítson egykori önmagához.

A ház 2018-ban ismét megújult, a nagypolgári jellegű épületben működő panzió kényelmes butikhotellé alakult, és egy wellnessrészleggel is gazdagodott.

A Tilia Borvendéglőben elköltött degusztációs ebédet vitorlázás követte a Phoenix nevű kétárbócos vitorlán

Egy híres szerelem

A Neptun épülete egy híres szerelem helyszíne is: Egry József, a Balaton festője 1916-ban került a badacsonyi hadikórházba, és itt találkozott a nála 9 évvel idősebb, önkéntes ápolónőként dolgozó Pauler Juliskával. Juliska vagyonos asszony volt, egy ezredes felesége, így a nincstelen festővel való kapcsolata hatalmas botrányt kavart. Viszonyukra azok a rajzok derítettek fényt, amelyeket a festő lábadozása közben Juliskáról készített.

„A Pauler család, amelynek soraiban miniszter, egyetemi tanár és akadémikus is volt, megdöbbent Juliska szándékán, és mindent megtettek, hogy megakadályozzák a duplán rangon aluli házasságot. Egry ugyanis nemcsak paraszti származású volt, de középiskolai tanulmányait sem fejezte be. Amikor megértették, hogy az asszonyt nem lehet eltántorítani szándékától, évekre kiközösítették a családból” – írta a különös szerelemről Nyáry Krisztián az Artmagazin.hu-n.

Egry József és felesége az asszony keszthelyi villájába költöztek, a nyarakat a Pauler család badacsonyi présházában töltötték. Kitartottak egymás mellett 35 évig, a festő haláláig.

Egy novella Badacsonyról

Csikós Attila író egy novellával készült a június 8-ai eseményre, amelynek címe „Leszesz szép múltunk nekünk”.

Csikós Attila 1969-ben Szombathelyen született, Óbudán, majd Újpesten élő, Badacsonytördemicen „bebíró” író. A Szimpla Színház és az Ártér folyóirat egyik alapító tagja. 1994-ben létrehozta a fiatal művészek megismertetésére és elismertetésére vállalkozó Souvenir-Díj Alapítványt, mely éveken át több művészeti kategóriában, szakmai zsűrik nominálása alapján adott ki díjakat, és biztosított megmutatkozási lehetőséget színészeknek, képző-és iparművészeknek. Számos folyóirat, napilap és színház külsős munkatársaként dolgozott. Külsős munkatársa volt a Playboy, a MAX és a QG magazinoknak. Egy évtizedig a Sziget színházi fesztiváljának társszervezője volt. Rendszeres szerzője a Magyar Hangnak, novellái megjelennek az Élet és Irodalomban, a Székelyföldben és több folyóiratban. Két darabja (az egyiket Menszátor Héresz Attilával közösen jegyezve) van színházi repertoárban. Legújabb regénye, az Öszvér 2022 júniusában jelent meg a Cser Kiadó gondozásában.

fotó: Heim Alexandra

Kapcsolat:

Neptun Badacsony és Tilia Borvendéglő

Badacsonytomaj, Római út 170.

Facebook:

https://www.facebook.com/NeptunBadacsony/

Web:

https://neptunbadacsony.hu/

Nyári nyitva tartás: június 17-szeptember 11 -ig minden nap 12-22h.