Két év kihagyás után ismét megrendezik az Országos Sillerfesztivált Pakson, a 13. rendezvényen a legjobb sillerek és a borfajtához illő ételek kóstolója is várja az érdeklődőket.
A pénteken kezdődő, kétnapos eseményre 150 bormintát neveztek – mondta Kovács Mihály, a szervező Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének főpohárnoka. Hozzátette: a borversenyre a legtöbb magyar borvidékről érkeztek sillerek, és szerepelnek a Vajdaságban, a Felvidéken, Erdélyben készült borok is.
A házigazda egyesület 2001-ben azzal a céllal alakult, hogy a paksi borok visszanyerjék régi elismertségüket. A Duna-parti városban a borászatnak jelentős múltja van, a 18. századi német telepesek által meghonosított siller a múlt század első felében kedvelt paksi bor volt, sok fővárosi borkimérés kínálatában szerepelt – jegyezte meg a főpohárnok.
Ismertetése szerint a paksi sillert eredetileg harminc szőlőfajtából, kék és fehér szőlők házasításából készítették; ezt – a hagyományra való tekintettel – a bortörvény ma is lehetővé teszi a paksi borászoknak. Ennek ellenére Pakson is többnyire kék szőlők, kékfrankos, merlot a siller alapja.
A fesztivál első napján a borokat hét bizottságban 51 neves borász bírálja. Szombaton főzőversenyt rendeznek a sillerhez illő ételekből, a résztvevők jellemzően halászlét, pincepörköltet, kakaspörköltet főznek majd, és lesz pogácsasütő verseny is. A 90 pincéből álló pincefaluban ingyen lehet majd kóstolni a zsűri által kiválasztott legjobb száz siller bort.
A program esti részében szerepel többek között a Budapest Bár és Deák Bill Gyula koncertje.
(Forrás: MTI)