Bevezetés a Szent Gaál boraiba

Dr. Mészáros Gabriella bámulatos gasztronómiai kiegészítőivel került hétfő este bemutatásra az AVillában a Szent Gaál Borház kínálata, Posevitz Ilona szőlész-borász tolmácsolásában. Az esemény egyik célja, hogy a csendben működő, de kiemelkedő és értékteremtő munkát végző borászokat, borászatokat jobban megismerhesse a magyar közönség.

A Szent Gaál Borház mintegy 35 hektáron termeszt szőlőt, legtöbbjük a Strázsahegy eltérő talajviszonyai között található, ahova elsősorban Cabernet Sauvignon, -Franc, és Kékfrankos fajtákat telepítettek. Következő a Várdomb vörösagyagos, hosszabban érést és összetettebb ízeket megengedő területe, majd Baranyavölgy, ami hasonlatos a Strázsahegyhez, de más kitettséggel bír, és más klónok lelnek otthonra tápláló talaján.

Ez a fajtaváltozatosság jó lehetőséget biztosít a borász számára, hogy kísérletezzen, játsszon az eltérő terroir nyújtotta viszonyokkal, ugyanakkor alaposan megnehezíti a szőlész munkáját a kijutás és az időzítés tekintetében, ami nyilván költségesebb is.  Viszont Posevitz Ilona, aki egyben a birtok szőlésze és borásza is, kimeríthetetlen tudásával és a folyamatos fejlődés igényével máris úttörő munkát végez a precíziós mezőgazdaság területén, amellyel csökkenteni képes a költségeket, miközben növeli az elkészült bor értékét.

Posevitz Ilonától rengeteg szakmai információt megtudtunk. Az aktuális Bor és Piac magazinban írtunk a drónkísérleteikről, aminek segítségével csökkenthetnék a szőlőbe kijuttatott növényvédőszert. Másfél év kísérletezés után már ki merik jelenteni, hogy van létjogosultsága a precíziós gazdálkodásnak a szőlőben is. Az est folyamán szóba került a skandináv piac, ahova már bekerülési feltétel, hogy egy bor bio, vegán esetleg kénmentes legyen. Ilonáék kénmentes bort is készítenek, 2020-ból megkóstoltunk egy kénmentes Cabernet Sauvignont. A kénmentes borok sajátossága, hogy érettségükben két évesen már egy öt éves bor tulajdonságait hordozzák.  Ez a birtokok jelenlegi értékesítési filozófiájában még áldás is lehet, hiszen nem kell bajlódni a borok tárolásával, és vásárlás után a fogyasztóknak sem kell tovább érlelnie a borait.

Ahogy Ilona elmondta, hogy a kénhez hasonló redukálószer a folyékony szőlőhéj- kivonat is, amely használatával elkerülhetők a túlzott kénhasználatból fakadó negatív hatások is.
Mészáros Gabriella hozzátette, hogy kénmentes borok pozitív egészségügyi hatása felér a szőlőjével, ugyanakkor nem lehet őket elszállítani a világ túlsó felére.  A birtokon még csak a prémium borok alapanyagainál folytatnak bio gazdálkodást, de a Szent Gaál Birtok mind a 35 hektárján AKG szőlőtermesztést folytatnak, ennek megfelelően minden második sort takarónövénnyel vetettek be és méhlegelőket alakítottak ki. Sok helyen ernyőművelést használnak, amelynek előnye, hogy a szőlőfürtök középső része jobban beérik, mint a széle, Ezért egyidőben lesz jól beérett az alapanyag és jó savakkal rendelkező.

Gazdaságuk a kézműves és az üzemi között mozog, ami ismét csak elősegíti az olyan kísérletek megvalósítását, ahol bizony elengedhetetlenek a patikai körülmények (főként a megfelelő higiénia, majd a tudás és a figyelem), miközben lehetőség nyílik kisebb tételek elkészítésére is. Ilyen módon a kézi maceráció, a kénelhagyás és a természetes bor készítése kérdésében is kaphatunk valós és kiváló eredményeket. (Melyekből az egyik legfontosabb tanulság, hogy a megfelelően elkészített természetes bor jó és finom.)

A bemutatón Ilona igyekezett minél átfogóbb képet nyújtani a borkínálatukról, melyben főleg vörösborok szerepelnek. Ami nem vörös és újdonság, a nagyrészt Chardonnay-ből kisrészt Cserszegiből készült pét-nat-juk, amely érett citrusos és némi kenyérhéj aromatikával rendelkezik – igazán ízletes és frissítő! Rosék kapcsán az egyik Kékfrankosból készült, ez a frissebb, savasabb, a Néró, a másik, pedig egy picit krémesebb, vastagabb lecsengésű.

A vörösborok tekintetében a gyönyörűen sikerült Kékfrankosok mellett jut hely némi Pinot Noir-nak, Primitivonak és Syrah-nak is, amikből fajtabor és házasítás is készülhet. Cabernet Sauvignon fajtájuk példaértékű, hiszen az egyik legjobb klónt használják, ami ráadásul könnyen elérhető  a piacon. Bikavérük úgymond védjegye pedig a finom, érett Kadarka, amit 20%-ban házasítanak az 50% Kékfrankos mellé, fűszeresebbé, könnyedebbé, izgalmasabbá téve az eredetvédett italt.

További sok sikert kívánunk a Szent Gaál Borháznak, olvasóinknak pedig ajánljuk a szentgaal.hu honlapot további fedezésre!

Szívből ajánljuk továbbá Mészáros Gabriella kiváló hétfői borestjeit a pasaréti AVillában! Az esten a remek borok mellé kiváló házi készítésű borkorcsolyákat kóstolhattunk.

Tudosított: Bozzai Zsófia, Hajdu Ferenc