Jótékony Hárslevelű a Disznókőtől

A Disznókő Szőlőbirtok a kitűnő 2021-es évjáratból egy limitált mennyiségben piacra kerülő, új, száraz borral jelenik meg. Az intenzív ízvilágú Disznókő Visus Hárslevelű 2021 egy olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy különleges bort élvezhetnek, de ezzel egyidejűleg jótékony célt is támogatnak.

A Disznókő Visus Hárslevelű 2021 a Berekalj-dűlő ásványosságát a fajta komplex, gyümölcsös jegyeivel szépen egyesítő, kis mennyiségben – mindössze 300, sorszámozott palackkal – készült, friss bor.

A Disznókő Visus Hárslevelű 2021 egyedülálló abban a tekintetben is, hogy hozzá a szőlőt vakok szüretelték, segítséggel. A kézzel szedett fürtöket bogyózás és rövid héjon áztatás után kipréselték, majd a mustot 2 darab hároméves, kis fahordóban erjesztették. A világos zöldes-arany színű bor gazdag, intenzív illata bodzás-fűszeres jegyeket idéz. Szép szerkezet, kellemes teltség és pici maradékcukor kompenzálja az élénk, friss savakat, harmonikus egységet alkotva. A korty a fajtára jellemző virágos, vegetális ízjegyekkel kényeztet. A szerkesztők szerint a fajtajelleges illat után a kirobbanóan friss ízben nagyon szép egyensúlyt alkot a hársmézes alap, az élénk savak és az izgalmas, ásványos kesernyésség.

A Disznókő Szőlőbirtok és a Kiss László által vezetett Első Miskolci Lions Klub együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A Klub egyik fő célkitűzése a megelőzhető és visszafordítható vakság elleni harc, valamint a látásukat végérvényesen elveszített, vagy vakon született embertársaink segítése a mindennapokban. Ez vezetett a „látássérült- és vak szüret” ötletéhez.

Október 15. a látás világnapja, ennek apropóján 2021-ben is megszervezték azt a különleges szüretet, ahol a Lions Klub tagjai mellett az általuk rendszeresen támogatott, Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének vak és látássérült tagjai szedték le a Disznókő Birtok Berekalj dűlőjében található két sornyi hárslevelű szőlőt.

A szüret és a szőlőből készült bor is olyannyira jól sikerült, hogy úgy döntöttek, a Disznókő Szőlőbirtok életében ritka módon, önálló tételként palackozzák le. Így született meg az a 300 palack hárslevelű, mely a szüretelők tiszteletére a VISUS nevet kapta, s mely címkéje Braille írással is olvasható.

VISUS 2021 – és ezzel egyidejűleg a kínálatban szereplő borok többségének új évjárata – 2022. április közepén egy elegáns gálavacsora keretében került bemutatásra. A vacsorának a miskolci Végállomás Bistro & Wine étterem adott otthont, ahol Darab Ádám séf és Vállai Béla sommelier munkájának köszönhetően a Disznókő boraival gyönyörűen harmonizáló ételsor nyújtott izgalmas, komplex élményt.

A vacsorán összegyűlt vendégek – köztük az Első Miskolci Lions Klub és a Vakok és Gyengénlátók B.A.Z. Megyei Egyesületének képviselői – nemcsak egy különleges gasztronómiai eseményen vehettek részt, hanem egy jótékonysági árverésnek is részesei lehettek. Az árverésen a Mészáros László által dedikált 1-es sorszámú Disznókő VISUS Tokaji Hárslevelű 2021 a kikiáltási ár közel tízszereséért került leütésre. A Disznókő Szőlőbirtok felajánlásából ez az összeg, illetve a további 299 palack bevételének túlnyomó része is a vakok és gyengénlátók támogatásának nemes célját szolgálja.

A fennmaradó 299 sorszámozott Disznókő VISUS Tokaji Hárslevelű 2021 a készlet erejéig a Disznókő webshopján, illetve a birtok Borbutikjában vásárolható meg, 6 980Ft-os palackonkénti áron.