A Mátra kapujában

„A nemzetközi és országos bortesztek, borversenyek, borbemutatók eredményei, illetve a Borfesztiválon tapasztaltak is érzékeltették, hogy a mátrai borokról alkotott korábbi sztereotípiákat el kell felejtenünk. A Mátrai Borvidékről kiderült, hogy egymagában a világ teljes borászati partitúráját le tudja játszani, nincs olyan borféleség, amit ne tudna a legmagasabb színvonalon bemutatni.”

„Annyi változást tapasztalunk ezen a megújuló borvidéken, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. Ezeket az újításokat érzékelve folytatjuk mátrai körképünket. Rovatunkban igyekszünk bemutatni a Mátrai Borvidék lényegesebb körzeteit, rámutatva, hogy ez a térség a nagyvilág szinte teljes borpalettáját be tudja mutatni a legmagasabb színvonalon.  Gyöngyöspata után most közelebb megyünk a Mátra szívéhez, Gyöngyöstarjánról, valamint Gyöngyösről küldünk most anzixot.” 

„A filoxéra-vész után nagy erők mozdultak meg az ország szőlész-borász ágazatának talpra állítása érdekében. Az országban elsőként, 1906-ban Gyöngyösön jött létre borászati szövetkezet a lendületes újjáépítés jegyében. Így épült meg a mai Borpalota, a föld alatt mintegy 1 kilométer hosszú pincerendszerrel, föld felett kétszintes borászati központtal.”

„[…] mivel a tulajdonosok, anya és lánya, Ágnes és Bernadett maximalisták, a borcímkék terén is a lehető legmagasabb színvonalú grafikai megjelenést tűzték ki célul. […] Az új címkecsalád meg is kapta a legnagyobb elismerést. Az esseni Design Zentrum «piros pontja» , a Red Dot minden grafika, koncepció vagy formaterv számára a legrangosabb nemzetközi elismerést jelenti. 2018-ban a Graphasel Design Studio által, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok termékei számára tervezett címkecsalád 45 ország 8600 alkotása közül nyerte el a dizájn Oscarjának számító elismerést.”

„Gyöngyöstarján a borvidék egyik legnevezetesebb települése. Itt található a térség leghatalmasabb földalatti birodalma, a Haller pince. A katonatisztként és földesúrként egyaránt célratörő báró, Haller Zsigmond 1736-tól kezdődően tíz éven át építtette a 271 méter hosszú, 5,5 méter széles borpincét.

A teljes cikk elérhető a Bor és Piac magazin legfrissebb, 6. lapszámában, amit megtalál az újságárusoknál, vagy megrendelhet szerkesztőségünktől.(laprendeles@borespiac.hu | https://borespiac.hu/laprendeles/ )