Jóhangulatú ChardonnÉJ Etyeken

Az idei ChardonnÉJ-en új programelem volt Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő Chardonnay mesterkurzusa.   A sétáló utcában 21 óráig kóstolhatták a különböző chardonnay tételeket a látogatók. Az eseménydús nap végén, a francia sanzonest után a vendégek egy része a tűz mellett üldögélve beszélgetett, míg mások DJ Prof. I.T. frenetikus zenéjére ropták a táncot. A közönségszavazatot a Nyakas Pincészet Menádok Chardonnay 2011 tétele nyerte.

A mostani alkalommal először rendeztek Chardonnay mesterkurzust, melyet Herczeg Ágnes, Dip. WSET borszakértő és tanácsadó tartott. A kurzus résztvevői egy francia, egy amerikai, egy chilei, egy újzélandi és egy délafrikai tétellel hasonlíthatták össze az Etyeki Kúria 2016-os Chardonnay borát, a következő tételek szerepeltek a kóstolón: La Chablisienne Petit Chablis Pas Si Petit 2017, Etyeki Kúria Chardonnay 2016, Robert Mondavi Private Selection Chardonnay 2015, De Martino Chardonnay Legado 2017, Te Mata Chardonnay Estate Chardonnay 2015, Hamilton Russell Vineyards, 2017.

Az etyeki Öreghegyen kialakított sétálóutcán délután 17 órától 21 óráig lehetett a legszebb Chardonnay bortételeket és világhírű champagne-okat kóstolni. A házigazda Etyeki Kúria  meghívására új vendégborászatok is csatlakoztak a rendezvényhez. Először kóstolhatta a nagyközönség a Konyári Pincészet (Dél-Balaton), a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság), a Babiczki László (Mátra), a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra) tételeit. A visszatérő pincészetek sorához – Villa Tolnay Borház (Badacsony), Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak), Gróf Buttler Borászat (Eger), Nyakas Pince (Etyek-Buda), N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Sauska Tokaj (Tokaj), – az idei évben újra csatlakozott a Kovács Nimród Borászat (Eger) és természetesen a nemzetközi borászatok kínálatával itt volt a Bortársaság, valamint a helyiek képviseletében az Etyeki Borút Egyesület (Etyek-Buda) is.

A kereskedelemben megtalálható tételek mellett sokan a különlegességnek számító reserve tételekkel is készültek. A közönségszavazatot a Nyakas Pincészet Menádok Chardonnay 2011 tétele nyerte. A kulináris finomságokat az etyeki régió termelői szolgáltatták: délután a házi sajtos Zsuzsa asszony a Halmi Pince Szörp és a Séf Keréken. Sötétedéskor tűzrakás mellett grillterasz nyílt.

Este 21.30 órától a Padam zenekar – Kárász Eszer (ének), Wagner-Puskás Péter (harmonika) és Veér Csongor (hegedű) – előadásában francia sanzonok csendültek fel. A koncert után a táncparkett ördögeinek a frenetikus hangulatról DJ Prof.I.T. gondoskodott.

2019-ben is lesz ChardonnÉJ, egy év múlva tehát június 22-én újra találkozhatnak a Chardonnay-rajongók kedvenc tételeikkel, meg egymással!