Megújul a Homola Pincészet

Fotokredit Gellér Anna Homola pincészet 7 cut

Új fejezet kezdődik 2022-ben a Homola Pincészet életében; a hamarosan elkészülő borászati épület új, többfunkciós tereivel bővül a pincészet és a Balaton északi partjának kulturális palettája. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja gasztrokulturális programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban.

A közeljövőben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális palettája; az épülő élményközpont 4 évszakon keresztül fog kulturális programokat kínálni látogatóinak. Céljuk, hogy nemzetközi szintű rendezvényeken minőségi szórakozást és a kulturált borfogyasztás  élményét kínálják. A  paloznaki „Kultfröccs” irodalmi estektől zenei rendezvényeken át a divatbemutatókig számos izgalmas eseményt kínál. Az új borászati épület átadása előtt a megújult Homola Borterasz várja programjaival az érdeklődőket az őszi és téli szezonban, mintegy bevezetőjeként az új gasztrokulturális koncepciónak.

Homola Szabolcs, a Homola Pincészet tulajdonosa és megálmodója nap mint nap egyre többet tanul a borról és a borászatról. Célja, hogy a Homola Pincészet az északi part egyik vezető borászati és gasztrokulturális brandje legyen, Paloznakot pedig egyre többen megismerjék. A 2021-es őszi szezontól Horn Tamara és Pacsai Martin valósítják meg a Homola Szabolcs által megálmodott gasztrovíziót, amely által egy természetközeli, az érzékszervekre holisztikusan ható laza, mégis gourmet hely várja az ínyenceket. A borterasz mind a 4 évszakban képes megújulni, célkitűzése szerint elsősorban Balaton-felvidéki alapanyagokból merít ihletet, valamint kizárólag magyar termelőkkel működik együtt. A fenntarthatóság jegyében a lokalitás mellett a biogazdaság kerül fókuszba, ami a pincészet biodinamikus szőlőtermelésre való átállásával van összhangban. Idén ősztől a borteraszon állomásozik a pincészet új foodtruckja, melyben olyan újragondolt tapas-jellegű fogások kapnak helyet, mint a vegán kőrözött, a gravlax pisztráng vagy az ázsiai-magyar fúziós ételkülönlegesség – külön figyelmet fordítva az újhullámos gasztronómiai trendekre.

Fotokredit Gellér Anna Homola pincészet 6

A pincészet új épülete a legmodernebb borászati technológiákat magában foglaló, többfunkciós rendezvénytereknek helyet adó épületegyüttes. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a tájba, láttatni engedi a környék természeti adottságait, valamint az egyedi panorámát – a Balaton szinte a kert végét éri. A palatetős, természetes anyagokból épült borászatban a rozsdamentes acél, a látszóbeton és az üvegfelületek dominálnak. A funkcionális terek láttatni engedik a technológiai folyamatokat – a jövőbeni rendezvények a valós, borászati környezetben válnak majd autentikussá. A pincészetben gravitációs és félgravitációs szőlészeti technológiát alkalmaznak, így a lefelé terjeszkedő térben a folyamatok is lefelé csoportosulnak – valamint a funkcionalitás jegyében az épület belsejéből kifelé vezet a technológiai irány és a vinotékában ér véget. A pincészet jelenleg egyike a legnagyobb kézműves borászati tereknek, de jövőben a gépi automatizmusok érvényesülnek a csúcsmodern borászati technológia által.

2016 őszén indította el a DJ a szőlőben programsorozatot a Borterasz, mely azóta is nagy sikernek örvend, koratavasztól egészen decemberig várja délutáni piknik jelleggel közönségét. A családi-szüret közkedvelt őszi rendezvénye lett a Homola Pincészet programkínálatának, idén október 2-án rendezik meg. Október 9-én „Tűz és füst” címmel rendeznek tematikus gasztro-estet, melyen Palásti Máté gitárdallamai csendülnek fel. Október 30-án a „DJ a szőlőben – Halloween” különkiadásával várják azokat, akiknél ősszel sem csillapodik a Balaton és a minőségi gasztroprogramok iránti vágy. November 6-án Oláh Kálmán zongoraestjével várják az érdeklődőket.

(Fotó: Gellér Anna)