250 éve tartózkodik a Tokaji borvidéken a Szent Orbán csontereklye

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Tokaji Borbarátnők Társasága 2021. október 1-én 14.00 órakor tartja III. Szent Orbán Konferenciáját a Mádi Művelődési Házban.

Még Magyarországon is csak nagyon kevesen tudják, hogy 250 évvel ezelőtt egy rendkívüli ereklye tulajdonosává vált Tokaj-Hegyalja. Az idén ünnepelhetjük a negyed évezredes évfordulóját annak a különleges eseménynek, hogy pápai ajándékként Magyarországra, Tokaj-Hegyaljára, Monokra került a szőlő és bor védőszentjének, Szent I. Orbán pápának földi maradványa. Az ereklye rendkívüli értéket képvisel a Tokaji Borvidék és a magyar katolikus hívek életében, mely az idei évben, az eucharisztia nemzetközi ünnepén különösen nagy figyelmet érdemel.

A Tokaji Borbarátnők az 52.Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra egy új utazó ereklyetartót készíttettek Lenzsér-Mezei Katával, a kongresszus szentségtartójának és egyéb liturgikus tárgyainak készítőjével.

Az október 1-i konferencián maga az alkotó mutatja be az ereklyetartót. Emellett előadások hallhatóak az Eucharisztikus Kongresszusra készült egyéb műalkotásokról, a csontereklye és a kápolna restaurálásáról, Szent I. Orbán pápa tiszteletéről a Krisztus utáni első évezredben, a Szent Orbán Zarándoklat tíz évéről, valamint a monoki fejlesztésekről, mint a Szent Orbán sétány és az Andrássy-kastély kápolnájának felújítása.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet szeptember 27-ig lehet megtenni a tokajiborbaratnok14@gmail.com címen, vagy a 06(20)349-6757, illetve a 06(20)931-2234 telefonszámon.