NIVEX 2021 a Nemzeti Múzeumben

NIVEX 9566

Megtalált bennünket egy koronára elkeresztelt vírus, és azóta feje tetejére állt a világ körülöttünk. Sokan úgy gondolják, hogy ezután csak korona előtti, meg korona utáni világról beszélhetünk. Ebben az új világban kiemelt szerep jut a víznek, az ivóvíznek. A Magyar Nemzeti Múzeum különtermében került megrendezésre a NIVEX konferencia és vízverseny. Ez utóbbiban jelentős szerepet vállaltak a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület tagjai.

NIVEX 9598 scaled

Akik komplexen tekintenek Földgolyónk sorsára, azok jól érzékelik, hogy már nem folytathatjuk életünket a régi kerékvágásban akkor sem, ha esetleg sikerülne végleg megszabadulni a vírustól. Újabb vírusok, újabb katasztrófák megjelenésével kell szembe néznünk. Szárazság, aszály, vízhiány, ugyanakkor a világóceán szintjének megemelkedése, vízözönök, újabb, veszélyes kártevők megjelenése az, amire számíthatunk, meg az ezek által bekövetkező megnövekedett migráció. Felelősséggel gondolkozva az ország jövőjéről, szembe kell nézzünk a jövő kihívásaival, és új megvilágításban kell számba vennünk természeti erőforrásainkat is. Bár korábban is sejteni lehetett, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy erőforrásaink menedzselésében a víznek kiemelt szerepe, prioritása van.

NIVEX 9568 scaled

A NIVEX célja, hogy évente ismétlődő rendezvényként előmozdítsa Magyarország és a régió ivóvízkultúrájának fejlesztését, valamint a természetes vizek védelmét és fenntartható felhasználását. Az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A konferencia vezérmotívuma szerint az ivóvíz globálisan egyre értékesebb természeti erőforrás, és Magyarország imázsának építésében is mind fontosabb szerepet kap ivóvízkincseink bemutatása. Ezen a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos területen még nagyon sok a megoldandó feladat és a kihasználatlan lehetőség. Az expo célja volt, hogy Magyarország a régió és egész Európa egyik ivóvízipari központjaként jelenjen meg.

NIVEX 9573 scaled

Az IVÓVÍZ legfőbb küldetése hogy szakipari vásárként bemutatkozási lehetőséget ad a palackozott ivóvizet előállító gyártóknak és forgalmazóknak, illetve a vízzel mezőgazdasági erőforrásként (pl. öntözéstechnika) vagy más ipari vonatkozásban (pl. víztisztítás) foglalkozó cégeknek, intézményeknek tudományos konferenciaként segítse a legújabb kutatási eredmények megismertetését. A rendezvény megnyitóbeszédét Farkas Sándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes tartotta az Agrárminisztériumból. A délelőtti előadások első témaköre az öntözésfejlesztés volt, a második pedig a vízkitermelés és vízgazdálkodás. Az előadásokat kerekasztal megbeszélés követte, melyet Dr. Szöllősi-Nagy András, hidrológus professzor vezetett. A beszélgetés résztvevői pedig Goda Zoltán, tudományos segédmunkatárs, és Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. Vezérigazgatója, a Magyar Víziközmű Szövetség és a Magyar Hidrológiai Társaság Elnökségének tagja – voltak.

NIVEX 9596 scaled

A mikrofon a zsűri elnökénél, Fabók Mihálynál

A palackozott ivóvizek zsűrizésére az ebédszünetet követően került sor. A zsűri a következő összetételben látott neki a nem könnyű feladatnak, hogy értékeljék a hazánkban is elérhető ivóvizeket: a zsűri elnöke Fabók Mihály örökös sommelier magyar bajnok volt. További zsűritagok: Slezsák Zoltán elnök, Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület, Kozma Kálmán alelnök, Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület, Sárkány Péter élelmiszermérnök, Kiss Eliza alapító, Hungarian Gin Society, Nádasi Tamás elnök, Aquaprofit Zrt., valamint Molnár Tamás  területi vezető, Magyar Nemzeti Vidék Hálózat.

NIVEX 9607 scaled

A zsűri tagjai Nemzeti Múzeum kupolatermében

A verseny 6 kategóriájának győztesei:

  1. Szénsavmentes, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek (100-399 mg/l): Szénsavmentes Milotai Biovíz
  2. Szénsavmentes, közepes ásványi anyag tartalmú vizek (400-799 mg/l): Szénsavmentes Pannónia kincse Víz
  3. Szénsavmentes, magas ásványi anyag tartalmú vizek (800-1600 mg/l): Szénsavmentes Visegrádi Víz
  4. Szénsavas, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek (100-399 mg/l): Szénsavas Szigetközi Friss Víz
  5. Szénsavas, közepes ásványi anyag tartalmú vizek (400-799 mg/l): Szénsavas Fonyódi Víz
  6. Szénsavas, magas ásványi anyag tartalmú vizek (800-1600 mg/l): Szénsavas Chernel Víz

A Design-díjat a szénsavmentes, gyémánt üveges Healsi portugál víz kapta.

(DékányT)