NIVEX 2021 a Nemzeti Múzeumben

Megtalált bennünket egy koronára elkeresztelt vírus, és azóta feje tetejére állt a világ körülöttünk. Sokan úgy gondolják, hogy ezután csak korona előtti, meg korona utáni világról beszélhetünk. Ebben az új világban kiemelt szerep jut a víznek, az ivóvíznek. A Magyar Nemzeti Múzeum különtermében került megrendezésre a NIVEX konferencia és vízverseny. Ez utóbbiban jelentős szerepet vállaltak a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület tagjai.

Akik komplexen tekintenek Földgolyónk sorsára, azok jól érzékelik, hogy már nem folytathatjuk életünket a régi kerékvágásban akkor sem, ha esetleg sikerülne végleg megszabadulni a vírustól. Újabb vírusok, újabb katasztrófák megjelenésével kell szembe néznünk. Szárazság, aszály, vízhiány, ugyanakkor a világóceán szintjének megemelkedése, vízözönök, újabb, veszélyes kártevők megjelenése az, amire számíthatunk, meg az ezek által bekövetkező megnövekedett migráció. Felelősséggel gondolkozva az ország jövőjéről, szembe kell nézzünk a jövő kihívásaival, és új megvilágításban kell számba vennünk természeti erőforrásainkat is. Bár korábban is sejteni lehetett, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy erőforrásaink menedzselésében a víznek kiemelt szerepe, prioritása van.

A NIVEX célja, hogy évente ismétlődő rendezvényként előmozdítsa Magyarország és a régió ivóvízkultúrájának fejlesztését, valamint a természetes vizek védelmét és fenntartható felhasználását. Az esemény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter volt. A konferencia vezérmotívuma szerint az ivóvíz globálisan egyre értékesebb természeti erőforrás, és Magyarország imázsának építésében is mind fontosabb szerepet kap ivóvízkincseink bemutatása. Ezen a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos területen még nagyon sok a megoldandó feladat és a kihasználatlan lehetőség. Az expo célja volt, hogy Magyarország a régió és egész Európa egyik ivóvízipari központjaként jelenjen meg.

Az IVÓVÍZ legfőbb küldetése hogy szakipari vásárként bemutatkozási lehetőséget ad a palackozott ivóvizet előállító gyártóknak és forgalmazóknak, illetve a vízzel mezőgazdasági erőforrásként (pl. öntözéstechnika) vagy más ipari vonatkozásban (pl. víztisztítás) foglalkozó cégeknek, intézményeknek tudományos konferenciaként segítse a legújabb kutatási eredmények megismertetését. A rendezvény megnyitóbeszédét Farkas Sándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes tartotta az Agrárminisztériumból. A délelőtti előadások első témaköre az öntözésfejlesztés volt, a második pedig a vízkitermelés és vízgazdálkodás. Az előadásokat kerekasztal megbeszélés követte, melyet Dr. Szöllősi-Nagy András, hidrológus professzor vezetett. A beszélgetés résztvevői pedig Goda Zoltán, tudományos segédmunkatárs, és Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. Vezérigazgatója, a Magyar Víziközmű Szövetség és a Magyar Hidrológiai Társaság Elnökségének tagja – voltak.

A mikrofon a zsűri elnökénél, Fabók Mihálynál

A palackozott ivóvizek zsűrizésére az ebédszünetet követően került sor. A zsűri a következő összetételben látott neki a nem könnyű feladatnak, hogy értékeljék a hazánkban is elérhető ivóvizeket: a zsűri elnöke Fabók Mihály örökös sommelier magyar bajnok volt. További zsűritagok: Slezsák Zoltán elnök, Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület, Kozma Kálmán alelnök, Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület, Sárkány Péter élelmiszermérnök, Kiss Eliza alapító, Hungarian Gin Society, Nádasi Tamás elnök, Aquaprofit Zrt., valamint Molnár Tamás  területi vezető, Magyar Nemzeti Vidék Hálózat.

A zsűri tagjai Nemzeti Múzeum kupolatermében

A verseny 6 kategóriájának győztesei:

  1. Szénsavmentes, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek (100-399 mg/l): Szénsavmentes Milotai Biovíz
  2. Szénsavmentes, közepes ásványi anyag tartalmú vizek (400-799 mg/l): Szénsavmentes Pannónia kincse Víz
  3. Szénsavmentes, magas ásványi anyag tartalmú vizek (800-1600 mg/l): Szénsavmentes Visegrádi Víz
  4. Szénsavas, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek (100-399 mg/l): Szénsavas Szigetközi Friss Víz
  5. Szénsavas, közepes ásványi anyag tartalmú vizek (400-799 mg/l): Szénsavas Fonyódi Víz
  6. Szénsavas, magas ásványi anyag tartalmú vizek (800-1600 mg/l): Szénsavas Chernel Víz

A Design-díjat a szénsavmentes, gyémánt üveges Healsi portugál víz kapta.

(DékányT)