Birtoklátogatások 2021/3 Borbély Családi Pincészet

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy jó ütemben lavírozva a pandémia különböző hullámai között, idén is zavartalanul meg tudtuk rendezni a legszebb szőlőbirtokokról szóló pályázatunkat, és sorba tudjuk látogatni a döntősöket. Ez évben épp a jubileumi tizedik alkalommal rendezhettük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Augusztus közepén Badacsonyba utaztunk, a Borbély Családi Pincészethez.

 

Alig egy hónapja, július közepén kapta meg Díjátadó gálaebéd keretében a borászoknak járó legnagyobb hazai elismerést, az „Év Bortermelője Magyarországon 2020” kitüntető címet és oklevelet a Gundel palotában a Köztársasági Elnök jelenlétében Borbély Tamás, amikor augusztusban beállítottunk a badacsonytomaji Borbély-birtokhoz. A két Skoda ezúttal is csodát tett, a külső forróságban is frissen, üdén érkeztünk a suhanó új modellekkel, és mindenkinek – már persze a sofőrökön kívül – roppant jól esett a Bóbita gyöngyözőbor, amivel az út porát leöblögettük.

Borbély Tamás az első borász a Badacsonyi borvidéken, aki kiérdemelte az Év Bortermelője díjat, egyben ő a legfiatalabb borász is, aki megkapta ezt az elismerést. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, alapos tudásával, és különösen marketing terén a Magyar Borkultúra Kht.-nél szerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól. A birtokot Tamás édesapja, Borbély Gyula, valamint édesanyja, Borbélyné Galambos Gabriella alapította. Édesanyja családi örökségéből kapott szőlőterületen hozták létre a birtokközpontot, aki a családi birtokban való aktív tevékenykedése mellett a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke is egyben. Édesapjától átvéve a marsallbotot, a családi birtokot már 2010 óta Borbély Tamás tartja kezében, akinek munkáját szülein kívül húga, Diána a marketing és értékesítés terén tehermentesíti.

A Borbély család nagyságrendileg mintegy 21 ha szőlőültetvényen gazdálkodik, melyek a Badacsonyi borvidéken a Badacsony hegy, a Gulács hegy, a Csobánc hegy, a Bács hegy és a Tóti hegy déli-, délnyugati oldalain terülnek el. Az ültetvények részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években eltelepített birtokrészekig. A fiatal ültetvényeken magas, 5-5500 tő/ha tőkeszámmal és modern fém tám-rendszerekkel dolgoznak, de megvan a becsülete a korábban telepített bakművelésű területeiknek is. A 2020-as Év Bortermelője a helyi fajták erősítését tartja elsőrendű fontosságúnak, ezért az Olaszrizling, a Kéknyelű és a Rózsakő a borászat favoritjai.

Megtekintettük a Bács-hegyen lévő egy hektáros Olaszrizling ültetvényüket, ami a birtok egyik büszkesége, a legnagyobb eséllyel az innen származó borok hozzák a hazai és nemzetközi borversenyekről a legjobb eredményeket. A példásan kezelt szőlősorok is sok elismerést hoznak majd a Borbély Családi Birtoknak. A pince belülről nem mutatott sok változást legutóbbi látogatásunk óta, ám kívülről annál inkább. Ugyan ez nem borászati kérdés közvetlenül, ám mégis fontos és érdekes innovációt hajtott végre a családi birtok. A pince lapos tetejére ugyanis napelem sorokat telepítettek, ami így kettős eredményt hoz, lévén hogy árnyékolja a pince tetejét, ezzel pozitívan hatva a belső tér hőháztartására, másrészt hasznos energiát termel.

A Bóbita gyöngyözőbort követően módunkban állt még a Tomaj válogatás (Rózsakő, Olaszrizling, Kéknyelű) megkóstolására, melyben tobzódnak a badacsonyi zamatok. Ezt követhette a 2019-es Rózsakő, majd a 2018-as Kéknyelű válogatás. Az a borászati filozófia amivel a borászat operál, az a mély tradíció, amit a szőlőművelés, borkészítés terén a család képvisel Tamás édesapjával, és az a precizitás amivel a család a borokat készíti, nem véletlenül predesztinálta Borbély Tamást az Év Bortermelője cím viselésére. Látogatásunk csak megerősíteni tudta, hogy a Magyar Bor Akadémia helyesen döntött, az elismerő cím jó helyre került.

A verseny támogatója:

(DT)