Pillangó a palackon

A Mátra újjászületőben

Nyilas Pincészet

A mai Magyarország legmagasabb hegyvonulata által védett déli lejtőkön terül el a legnagyobb kiterjedésű történelmi borvidékünk. Itt a Mátraalján, Gyöngyös térségében zamatos borok, változatos kialakítású pincék, présházak találhatóak, melyek közül nem egy egészen unikális. Élmény felfedezni, ahogy egyre több minőségi családi pincészet jelenik meg saját önálló arculattal, a Mátra felől új szelek fújnak. Ez annyira izgalmas, változatos, hogy lapunkban sorozatot indítunk bemutatásukra.

Az ember végignézte, ahogy az összeomló szövetkezetek, téeszek romjai alól kibújtak a családi pincészetek, heroikus munkával, sokszor saját egészségük feláldozásával birtokot alapítottak, és napi 10-12 órás kemény munkával megvetették lábukat. Kiderült, nem elég érteni a szőlészethez, a borászatból is profinak kell lenni, a nemzetközi trendeket is ismerni kell, meg még el is kell tudni adni a borokat. Aztán nincs mese, az élet ment tovább, megjelent a második generáció. Ők már általában Franciaországban, Németországban végeztek mesterkurzust, a tengeren túl szereztek tapasztalatot, és szélesebb horizonttal felruházva, nagyobb kitekintéssel vették át gyeplőt. Most pedig bármilyen zavarba ejtő is, szemünk előtt immár a harmadik generáció bontogatja szárnyait.

3 generáció együtt: az alapító Dr. Nyilas János középen, balra a második generációs Nyilas Ilona, míg jobbra Bodor Nóra a harmadik generációt képviselve

Ez a harmadik generáció már a legtöbb borvidéken jelen van – gondoljunk csak akár ifj. Tiffán Zsoltra Villányban. Ennek a harmadik generációnak a Mátrai Borvidéken emblematikus tagja Bodor Nóra, a Nyilas Pincészet tulajdonosa. Úgy tűnik, magában egyesíti a harmadik generáció jellegzetességeit. Könnyed, elbűvölően csinos, három diplomás, három nyelven perfekt, bejárta Európa és a tengerentúl mértékadó borvidékeit, minden hangszeren játszik ami a borászatot, borkultúrát, marketinget, közgazdaságtant, idegenforgalmat érinti, és még a gasztronómia iránt is nyitott. A harmincon nemrég átbukva már a kisujjában van az a tudomány, amit egy első generációs pionír jellemzően minden igyekvése ellenére nyugdíjas koráig (sem) tudott elsajátítani.

Bartók Csilla tervei alapján 2009-ben készült el az új acélszerkezetes központ

A családi borászat – hivatalos cégnevén a Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. – a Mátra Mgtsz hamvaiból nőtte ki magát. A Nyilas család nagyszülőkig felmenően és összeadva nagyjából 12 hektárt birtokolt a rendszerváltáskor, ami napjainkra (mindenki kapaszkodjon meg) 300 hektárra bővült, mégpedig a borvidék szívében, Mátrafüred alatt, a birtokközpont 10 km.-es körzetében. A birtok kialakítása nem csak mennyiségben, hanem minőségben is páratlanul sikeresen ment végbe. Az elmúlt 10 évben az ültetvények 80-90 %-a lett újratelepítve középkordon, helyenként ernyős művelési móddal. A termékeny vulkanikus mátrai talaj az ideális klimatikus viszonyok mellett évről évre a legjobb minőségben biztosítja a zamatgazdag gyümölcsök beérését . Az Ereszvény dűlőben Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Pinot noir, Shiraz valamint Kékfrankos terem. A Rózsás dűlőben az Irsai Olivér kitünően érzi magát ernyős műveléssel, ahol kevéssé szakképzett munkások is megfelelő biztonsággal tudják a metszést elvégezni. A Kis-hegy dűlőben a Chardonnay dominál, a Bába-kő dűlőben a Sárga muskotály, a Bába-haraszt dűlőben a Szürkebarát és a Tramini, míg a Zsobrák dűlőben a kékszőlők  – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – minőségi termést hoznak.

18 db. 300 hl-es, 7 db 200 hl-es, 8 db 150 hl-es, 11 db. 50 hl-es fűthető-húthető acéltartály sorakozik az új feldolgozóban

A birtokközpont a feloszlott Mgtsz telephelyén létesült zöldmezős beruházás keretében 1998-99-ben. Aztán egy 2016-os EU-pályázat tette lehetővé, hogy a borászat székhelyét illetően nagyot álmodjanak a családi birtok tulajdonosai. A beadási határidőre, 2017-re el is készültek a pályázati anyaggal, ami pozitív elbírálásban részesült. Az építkezés ennek megfelelően 2018-ban már meg is tudott indulni, és 2019-ben megtörtént az új épület-együttes átadása. A tervezési munkákat egy orosházi építész, Bartók Csilla végezte, aki alkalmazkodott a meglévő adottságokhoz, az Mgtsz-től örökölt acélszerkezetes épület formajegyeit átvéve hozta létre a hatalmas birtok termését befogadni képes iker-feldolgozót acélszerkezetes szendvicspanel-kialakítással. A két acélszerkezetes építmény elé a fogadótér felé egy hagyományos építőanyagokból – tégla, beton – készített kétszintes épület társul, melynek emeletéről betekintés nyílik a borászati csarnokba látványpince-jelleggel.

A Bába-haraszt dűlőben nemrég újratelepített ültetvény

Ennek a szárnynak a pinceterében került kialakításra a hordós érlelőtér, ahol 4 ovális nagyhordó mellett 20 barrikhordó sorakozik. A földszinten előtér, recepció, iroda és tárgyalóhelyiségek, míg az emeleten egy nagy bemutatóterem előkészítő helyiséggel, valamint iroda mellett két panoráma terasz teszi teljessé az összes létezhető igény kielégítését.

A borászat termékeit a pillangós etikett fémjelzi, míg prémium terméküket Szász Endrének a család számára dedikált grafikája

A távlati tervekben szerepel a vendéglátás fejlesztése, ami elől egy ilyen ideális helyszínen a Mátra tövében nemigen lehetne kitérni. Borászati téren Bodor Nóra személyes szívügyének tartja, hogy olyan minőségű Sauvignon Blanc-ot készítsen, amely a legjobb Loire-völgyiekkel is felveszi a versenyt. És amit egyszer Bodor Nóra  a fejébe vesz, az bizony úgy is lesz.

A Nyilas Pincészetet bemutató teljes írásunk magazinunk idei 5-6 számában lesz olvasható.

Dékány Tibor