Az új rovarölő hatóanyag az amerikai szőlőkabóca ellen is hatásos

Néhány évvel ezelőtt fedezték fel a stemofoline-t, azt a természetazonos vegyületet, mely mára realitássá, azaz engedélyezett növényvédő szerré vált. Az ázsiai Stemona japonica nevű növényben található rovarölő molekula egy új hatóanyagcsoport, a butenolidok kiindulási pontja lett. Az innovatív hatóanyag környezettudatosan, a fenntartható gazdálkodással összhangban alkalmazható.

Az újabb – pláne környezetbarát – szerek felfedezése egyre nagyobb jelentőséget kap, hiszen az állókultúrákban a rovarok elleni védekezés kémiai lehetősége egyre inkább beszűkül, a rezisztencia kezelésére alkalmazható hatóanyagok száma vészesen fogy. Ez a szívókártevők elleni készítmény tökéletesen megfelel a legmodernebb követelményeknek mind humán toxikológiai, mind környezetvédelmi szempontból. IPM technológiákba illeszthető, kíméli a hasznos rovarfaunát, méhekre „nem jelölésköteles”, ezért virágzásban is felhasználható.

Engedélyokiratában olyan kártevők szerepelnek, mint az almalevéltetű, körte levélbolha, az amerikai szőlőkabóca, illetve a paradicsom, paprika és uborka hajtatásában jelentős kártételt okozó levéltetvek és molytetvek.