Magasabb fokozatba kapcsoltunk, nálunk most minden nagyon gyorsan történik

Tavaly év elején történt a generációváltás az 1995-ben alakult Feind Pincészetnél. Feind Lajos átadta borászatát fiának, Feind Zoltánnak. A mintegy 130 hektáros szőlőbirtok és a hozzá tartozó borászati üzem került Feind Zoltán vezetése alá, aki korábban ingatlanfejlesztésben és beruházásokban tevékenykedett. Az új tulajdonos 2019-ben pályázati lehetőségek után nézett, még abban az évben két projektjük is támogatást nyert és 2020 Húsvétja után el is kezdték a beruházásokat. Gyakorlatilag egy teljesen új borászati üzem épült fel mintegy négy hónap leforgása alatt Balatonfőkajár határában. Valamint az új birtokközpont és irodaház is elkészül jövő márciusra. Feind Zoltánnak munkájában segítsége a cég ügyvezetője, Bacskai István.  Zoltánnal beszélgettünk az átalakulásról.

Mi volt az, amiben rögtön láttad, hogy változásra van szükség?

Amikor átvettem a birtokot, a borok minőségét és a rendelkezésre álló borászati technológiát alapvetően jónak gondoltam. Inkább a strukturalitás hiányát éreztem nagyobb problémának. Édesapámnak ez volt az élete, ő folyamatosan jelen volt a borászatban, ami generált egy állandó ellenőrzést, s ettől jól mentek a dolgok. Én szükségességét láttam egy rendszer kialakításának, hogy akkor se omoljon össze a birtok, amikor távol vagyok.

Hogyan építetted ki az új rendszert? Inkább a demokratikus vezetés híve vagy és szabad kezet kap egy-egy terület vezetője? 

Minden területnek van saját vezetője, a szőlészetnek, a borászatnak, az irodának. Az ő munkájukat felügyeli és koordinálja István, a stratégiát folyamatosan vele egyeztetem, igazítjuk az aktuális körülményekhez. Úgy érzem, a megfelelő vezetőket sikerült megtalálnom az adott pozíciókba. Strukturálisan így épül fel a rendszer, ha én eltűnnék egy hónapra, akkor is működne a borászat.

Hogy indult Istvánnal a közös munkátok?

Istvánt aputól örököltem, bár ő sem volt még túl régóta a cégnél. Abban azonnal egyetértettünk, hogy a borászat legalább tíz éve kinőtte magát, illetve akkori helyét. A gépek modernek voltak, de az épület nem volt megfelelő, szűkös és elavult volt a hely. Másrészt nem lehet a falu központjában komoly ipari létesítményt üzemeltetni. A múltban folyamatos volt a súrlódás a helyi lakosokkal és a faluvezetéssel. 2019-ben két pályázatot is nyertünk borászati üzemfejlesztésekre és új birtokközpont létrehozására. Idén Húsvét után indult el a beruházás Balatonfőkajár határában, ahol a régi telephelyünkön egy 2000 négyzetméteres borászati üzem megvalósításába fogtunk. Négy és fél hónap alatt megépült az üzem és augusztus 25-én ide kezdtük el a szüretet. Ugyanezen a területen az új birtokközpont is elkészül 2021 márciusára. Magas fokozatba kapcsoltunk, nálunk minden nagyon gyorsan történik.

Egy komplex borászati üzemet épült fel röpke négy hónap alatt.

Egy 400 millió forintos projekt keretében komplett üzemet építettünk fel. Itt Húsvét hétfőn még rigó fütyült a mezőn, most pedig ebben az épületben dolgoztuk fel a szőlőt. A fogadógaratba megérkezik a szőlő, onnan a felhordó szalagra, annak a végén várja a zúzó-bogyózó, a cefreszivattyú és a prések. Következnek a borászati gépek, a palackozó üzem, a palackozó gép, majd a teljes folyamat végén kijön a felcímkézett palackban a bor. Nagyon komplex az üzem, saját laboratóriumot is kialakítottunk a legmodernebb winescan berendezéssel. Vásároltunk tíz új 150 hl-es tartályt, nyolcvan új barrique hordót a Trusttól és az Európai Kádároktól. Húsz darab új flexcube-ot. A flexcube egy hatalmas újítás. Speciális műanyag, melynek a sejtszerkezete úgy van kialakítva, hogy ugyanazt a mikrooxidációt idézze elő, mint egy fahordó. Már nagyon várom, hogy milyen borok készülnek majd benne.

Úgy tudom, egy másik beruházás is folyamatban van, egy másik épület vendégtérrel és irodával.

A másik beruházásunk egy vinotéka, egy hangulatos borkóstolóhelységgel és vendéglátással, az emeleten pedig egy 160 négyzetméteres irodának lesz helye. Körbe teraszt alakítunk ki, ahonnan az egész telephelyet be lehet majd látni. A projekt része a régi magtár, egy szigeteletlen dongacsarnok teljes felújítása. Ezt hőszigeteljük és átalakítjuk érlelő csarnokká. Itt érleljük a jövőben reményeim szerint még szebb vörösborainkat. Jövőre szeretnénk kialakítani egy pezsgőüzemet a korábbi vörösboros érlelőben, hogy a tartályos és a palackos erjesztésű pezsgőt is saját magunk készíthessük.

Ez a fogadógarat különleges gépnek tűnik, említetted, hogy egy nappal a szüret előtt helyeztétek üzembe. Hogy működik?

Ez egy vibrációs elven működő Bucher fogadógarat, Magyarországon az első ilyen gép, Közép-Európában a második. Az volt a célunk a beüzemelésével, hogy minél kíméletesebben bánjunk a szőlővel, a legkevésbé legyen nyúzva. A szőlőszállítóból érkező lét egyből elválasztjuk, az rögtön a garat alatti tartályba megy. A szőlő bekerül a bogyózó-zúzó-cefreszivattyú sorba és ezután a présbe. Közben a szőlőhöz nem is kell hozzányúlni, tehát ez egy rendkívül kíméletes technológia. Présből is Buchert használunk, abból is az inertys rendszerűt, amely tudomásom szerint a létező legmodernebb technológia. Energiatakarékos és nagyon kíméletes módja ez a szőlőfeldolgozásnak. Még mi is csak tanuljuk, az illatos fajtáknál nagyon sokat várunk tőle.

Hogy képzeljük el a prés működési elvét?

Az inertys rendszer esetén a présben lévő membránnak van egy ikertestvére a présen kívül, egy ellen-lufi. A két lufi oda-vissza osztja egymás között a nitrogéngenerátor által már megtermelt és feltöltött nitrogént. Ez hihetetlen energiatakarékos, kifinomult módja a préselésnek, a maximális lé-kinyerés mellett. Amikor a présben a membrán visszaszív, sima levegő helyett nitrogén megy be a préstestbe. Ez az illat- és ízaromákat óvja, védi, hogy minél többet át tudjunk vinni a mustba

Ez a tartályok között álló dupla kék torony is érdekes gépezetnek tűnik. Mi ez és hogyan működik?

Ez egy pH csökkentő berendezés, ami az ioncsere-elv alapján működik. Kiveszi a mustból a káliumot, a kálciumot, a magnéziumot és a helyére hidrogént tölt. Ezek lúgosító kationok. A csere során nem igazán változik a sav, de a pH csökken. Ha így kezeljük a mustot, akkor utána kevesebb lesz a borkőkiválás, mert nincs benne a kálium, így tehát stabilabb lesz a bor. Nagyon nagy probléma a kalciumkiválás is, ami egy lassú folyamat. A kalcium nem reagál a hőre, sokszor lepalackozunk egy bort, és csak hónapok múlva válik ki a kalcium. Ha eltávolítjuk ezzel a géppel, akkor ilyen tekintetben is stabilabb lesz a bor. Az országban csak két ilyen gép üzemel ettől a gyártótól. A globális felmelegedés hatása miatt fontos a pH csökkentő szolgálatba állítása. A must pH-ja gyakran nincs rendben, mert sok a napsugárzás és elmennek a savak, viszont ezzel a géppel helyre lehet hozni. Érdekesség, hogy néhány fajtánál tíz év alatt 3,2-ről 3,6-ra nőtt a pH, pedig ugyanarról a területről szüreteljük a szőlőt.

Új beruházásokat valósítotok meg, arculatváltásban vagytok, mit szeretnétek üzenni a fogyasztóitoknak? Hogyan definiálja a borászat, miben változik meg a Feind Pincészet?

Ha nagyon röviden akarnék fogalmazni, akkor mindenben. Az örökölt arculat idejétmúlt, fáradt, elavult volt, csakúgy, mint maga a infrastruktúra. Ugyanakkor a borászatnak nincs több száz évre visszamenő múltja, hogy archaizáljunk, régi dolgokat mutassunk be. Ezért teljesen más stílus felé indultunk el. Az arculatváltásnál a fiatalos lendület és a letisztult elegancia kommunikálása számunkra a legfontosabb. Ehhez igazítottuk az új épületeinket is és minden külső megjelenést. Megbíztunk egy designkommunikációs céget, akikkel a teljes arculatváltást egy év alatt végigvisszük. Ez egy nagyon alapos közös munka. A feleségem belsőépítészettel foglalkozik, addig semmi nem mehet gyártásba, amíg ő nem fogadja el, és neki nagyon jó ízlése van.

Hogy néz ki az új arculat?

Az új arculat hidat képez a múlt és azzal a jövővel összemosódó jelen között, amiben nap mint nap élünk. Kifejezi azt az újra egymásra találást, melyet édesapámmal megélünk a közös munka kapcsán. Ez nagyon fontos nekem. Izgalmas látni, ahogy a termékcsaládok és minden egyes termék újrafogalmazza önmagát. Ennek most van a csúcspontja, hiszen most jönnek sorban a 2020-as évjáratú új borok. Remélem, hogy mielőbb találkozik ezzel a megújult külsővel minden borkedvelő.

Milyen irányba haladtok a boraitokkal?

A Balaton az illatos fehér- és a rozé borairól híres, ezek a legnépszerűbb boraink, a fő csapásirányunk és az értékesítésben is ezek viszik a prímet. Vannak gyönyörű vöröseink is, a Cabernet Franc és a Syrah kifejezetten jól érzik magukat nálunk. Összesen tizennyolc fajtával dolgozunk, nagyon széles a fajtaválaszték.

Az Irsai Olivér és a Cabernet Franc Rosé népszerűsége töretlen. Míg a Cserszegi Fűszeres önmagában szinte alig állja meg a helyét. Ennek ellenére mi hiszünk ebben a fajtában és Play fantázianévvel készítettünk belőle egy gyöngyözőbort, amit palackban és 20 literes hordóban is forgalomba hoztunk. A keg-es kiszerelésnek nagyon jó a fogadtatása a vendéglátásban, mivel nincs göngyöleg. Csapon engedi ki a vendéglátós, mindig hideg, mindig szénsavas. Ez a jelenlegi kedvencem.

A piacnak a friss, reduktív és üdítően szénsavas borokra van szüksége. Ennek megfelelően készítettünk tankpezsgőt, méthode traditionnelle pezsgőt, fehéret és rosét egyaránt, és gyöngyöző borokat. Leginkább ezekkel a borokkal szeretnénk elkápráztatni a fogyasztókat.

Emellett szeretünk kísérletezni is, például a narancsborral vagy a provence-i stílusú fahordós roséval, amelyek szakmai berkekben elismerést kaptak – például a Bor és Piac magazin bortesztjén is –, de valós fogyasztói igénnyel nem találkoznak.

Milyen különleges tételetek van még a narancsboron és a fahordós rosén kívül?

2018 őszén, mintha a szőlő is megérezte volna a változásokat a pincénél, és olyat csinált, mint előtte még soha, beaszúsodott a Zeusz! Nem egy szimpla töppedés történt, 40 mázsányi tökéletesen aszúsodott szőlőszemet szedtünk kézzel. Ebből készült 60 liternyi esszencia, ami ezen a borvidéken nem létező kategória és 7.000 palacknyi analitikai paramétereit tekintve a 6 puttonyos aszúval megegyező minőségű édes desszert bor. A bor egy nagyon elegáns 0,375 literes palackba került, és a Choice fantázianevet kapta. A „choice” egyik jelentése az, hogy valaminek a legjava.

Szeretnétek bővíteni a szortimenteteket?

Vásároltunk idén néhány öreg, elhanyagolt ültetvényt, ahol újratelepítés után rezisztens fajtákkal, illetve biodinamikus szőlőműveléssel szeretnénk kísérletezni. Eddigi tapasztalataim alapján a legtöbb rezisztens fajtának nem annyira finom a bora, nem tudom elképzelni, hogy a kiskereskedelmi hálózatokban nagy volumenben el tudjuk őket adni. Keresek egy olyan fajtát, ami jól iható és szeretni fogják az emberek, de ez nem egyszerű. Sok mintát szedtünk össze a világ minden részéről. Legyen meglepetés hogy melyik fajtára esett a választásunk.

Ez a polykeg a ti innovációtok?

Volt egy vízióm, hogy verjük csapra a gyöngyözőborunkat, mint a sört. Ez egy kellemesen szénsavas bor, melyet a vendéglátóhelyeken nagyon szeretnek. Mindig hideg, mindig állandó hőfokú, és a szénsav nem megy ki belőle. Legyen benne 6 gramm maradékcukor, így a hölgyek is nagyon kedvelik, de a szénsav miatt az urak is szívesen fogyasztják. Ezek a speciális műanyag  keg-ek már eddig is léteztek a sörös világban, mi Csehországból  szerezzük be. 2,5 bar nyomás van bennük, mert ennyit enged maximum a bortörvény. Jövőre a Cserszegi mellett a rosé gyöngyöző irányba is elindulunk.

Hogy alakult az értékesítés idén, tudtátok-e tartani az üzleti tervben foglaltakat?      

Éves szinten 12-13 ezer hektoliter bort termelünk és értékesítünk. Mindent összevetve 10-15 %-os növekedést szerettünk volna elérni az idei évben. Ezt időarányosan jelenleg tartjuk is, a tavalyi év bázisszámaihoz képest 12 % növekedésben vagyunk.

A vírus miatt nem voltak fennakadások?

Nagyon speciális helyzetet teremtett mindenki számára a tavaszi karantén. Ellenszélben is növekedett a forgalom és ennek motorja elsősorban a multinacionális cégek megnövekedett forgalma volt. Otthon maradtak az emberek és a retail hálózatokban vették meg a bort. Az első negyedévben kiesés kizárólag a Horeca vonalon volt érezhető, de kompenzált minket az, hogy a Balatonon májustól nagyon erős volt a forgalom. A füredi borhetek is 25 százalékkal jobb forgalmat hoztak, mint a valaha volt legjobb. Valamint a webáruház is nagyon szép eredményeket produkált.

A trend az értékesítésben az online tér erősödése, nálatok is elmozdult az értékesítés a vírus hatására ebbe az irányba?

Csatlakozásom első pillanatától próbáltam fejleszteni az online értékesítést és egy picit csalódott voltam, mert rengeteget költöttünk rá, és mégsem jött meg a várva-várt eredmény. A tavaszi kijárási korlátozás viszont megtízszerezte a forgalmát (0,5 százalékról 5 százalékra nőtt).  Ennek titka abban rejlett, hogy amikor beütött a válság, akkor jó állapotban volt a webáruházunk, sokat hirdettük és promotáltuk előtte. Előkelő helyen hoznak minket a keresőmotorok.

Kapacitásbővítés is volt. Mi a határ?

Azt még nem tudom megmondani, hogy mekkorára szeretnénk bővülni. Azonban már ezt a mennyiségű bort sem könnyű eladni itthon, Közép-Európa, illetve Kína felé szeretnénk nyitni. Jelenleg sajnos megállt az élet, borexpók sincsenek, így most nem tudunk ebben az irányban fejlődni.

Amióta átvetted a céget, megújult minden terület. Akárhova nézünk, innovációkkal találkozunk. Mi a helyzet a szőlőben?  

A jelenlegi 130 hektár szőlőt édesapám telepítette, az nem az én érdemem. Édesapám hetvennyolc éves, hatalmas tapasztalattal, a szőlőben még mindig számítok a segítségére, tanácsaira. Persze itt is sok területen szeretnék változást az eddigi működéshez képest, tele vagyok tervekkel. Kialakulóban van egy új rendszer a szőlészetben is. Egyre jobban látom, hogy milyen irányba akarok menni. Nálunk régebben nem volt jellemző a terméskorlátozás. Én tavaly télen már a metszésnél belenyúltam ebbe a rendszerbe, és idén fürtválogatást is kértem a kollégáktól. Remélem, hogy lesznek eredményei, idén a területeink húsz százalékán alkalmaztunk terméskorlátozást. Kipróbáltuk az Irsai Olivérnél is, aminél alapvetően nem jellemző. A szőlészet is kapott új művelő eszközöket, hogy egyszerűsítsük és hatékonyabbá tegyük a munkájukat. Jövőre nagyon szeretnék rezisztens fajtákat telepíteni, elindulni a biogazdálkodás felé. Amilyen ütemben megy a növényvédő szerek kivonása, véleményem szerint előbb-utóbb mindenki bioborász lesz, akár akarja, akár nem. 2-3 hektáron szeretnék elindulni. Ezek a fajták nem alkalmasak arra, hogy teljesen vegyszermentesen gazdálkodjunk, de arra igen, hogy elinduljunk ebbe az irányba.

A borászathoz tartozó 130 hektár szőlőből körülbelül 80 hektár található az Öreghegyen Balatonfőkajáron, a többi Balatonfüreden, Balatonvilágoson és Balatonaligán van szétszórva. A bővülő feldolgozó és tárolókapacitás mellé az ültetvények bővülése is társul?

Folyamatosan keresem és vásárolom az új területeket, az idén 8 hektárnál járunk. 2017-ben édesapám vásárolt egy 27 hektáros táblát Balatonvilágoson, amit 9 hektáronként telepítünk újra, három ütemben, tavaly, idén és jövőre. Ez a telepítés már a mi égiszünk alatt született. Ezek a területek hozzánk fűződnek.  Az idősebb ültetvényeken jelentős pótlást hajtottunk végre. Nem lesz egyszerű felnevelni őket termőszőlőben, de szeretjük a kihívásokat. Az Öreghegy tetején a kilátás miatt vásároltam egy területet, ide szeretném hozni édesapám kedvenc faházát, amiből kialakítanánk egy fröccsteraszt. Itt 360 fokos panoráma van, rálátni a szőlőkre és a gyönyörű tájra.

Milyen volt az idei szüret? Hogyan folyik a munka?

Mi elsősorban savra szüretelünk. A kivitelezést pedig önjáró szüretelőkombájnnal oldjuk meg. Mivel az illatos fajtáknál fontos, hogy a szőlő megőrizze frissességét, ehhez lehetőleg éjszakai vagy hajnali szüretelésre van szükség, hogy a szőlő hidegen kerülhessen a feldolgozóba. Kézzel egyedül a pezsgőalapot szüreteljük, illetve néhány prémium területet.

Röviden hogy foglalnád össze a jövőbe mutató terveidet?

Több projekt is foglalkoztat a borászatban, szeretnék saját pezsgőt készíteni, tervezzük az organikus művelésre való áttérés, az exportpiacaink bővítését, a távolabbra mutató terveim között pedig egy borhotel megépítése szerepel.