Libadalom Etyeken

November 14-én jön a Libadalom! A Gasztrosétányon 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók és a vírusvédelmi szabályokat rögzítő Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a libás ételekre, újborra, forró italokra és a rendkívül népszerű libafuttatásra éhező és szomjazó érdeklődőket.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve alapján megalkotott Piknik Kódex szabályai szerint várják a vendégeket az etyeki Újhegyen, amely lehetővé teszi a biztonságos és kulturált kikapcsolódást. Az etyekiek ugyanis az egészség mellett felelősséget éreznek a vendégek étvágyáért is, hiszen jól tudják, hogy „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.” Ezt a veszélyt a Gasztrosétány vendégvárói musttal, forralt borral, libazúzapörkölttel, hízott libamájjal, különleges lúdláb desszerttel, rétesekkel és megannyi más finomsággal igyekeznek elhárítani.

Az egyik legnépszerűbb program minden bizonnyal ezúttal is a hagyományos libafuttatás lesz, ami miatt érdemes már a kora délelőtti órákra tervezni az etyeki látogatást, mert bár nézni is óriási élmény, de a helyszínen lehet nevezni is saját „tuninglibával” vagy a szervezők által hitelesített szérialibával. A feladat, hogy tollas barátunkat végig kell terelni a szőlőtőkék határolta Etyekringen. Varázslatos program kicsiknek és nagyoknak. Etyek kirándulásra is nagyon alkalmas, amelyhez e-bikeot is bérelhetünk túravezetővel, hogy azon barangolhassuk be Etyek varázslatos tájait.

A Libadalom után pedig jön az Advent a Gasztrosétányon december 12-én, tehát ahogy mindig, mostanában is érdemes Budapest Szőlőskertjébe látogatni.

A Libadalom pincéinek programja és kínálata:

Aubergine Pince

  • Etyeki padlizsánkrém és zakuszka
  • Sütőtökleves
  • Pulled goose szendvics
  • Pulled pork szendvics
  • Hot dog, grill kolbász
  • Libamájterrine kaláccsal és áfonyalekvárral
  • Sült krumpli

Férőhelyek száma: 100 fő

Milán Pince – Zalán Faház

  • Tanyasi libaleves
  • Kemencében sült sólet füstölt libafalatokkal, árpagyöngyével
  • Sült kacsa és libacomb párolt káposztával
  • Házi sütemények, szörpök és limonádék

Férőhelyek száma: 20 fő

Erdélyi Ízek Udvara

  • Sült libacomb szőlőágyon pityókával
  • Libahúsos csorba
  • Libatepertős pástétom kakukkfűvel ízesítve
  • Tarpa pálinkák, Csíki sörök és a Sobol pincészet borai

Férőhelyek száma: 25 fő

Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
  • Délvidéki ízek, kemencés és grillételek

Férőhelyek száma: 150 fő

Halmi Pince

  • Termelői folyóborok, kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására

Férőhelyek száma: 12 fő

Kácsor „Kíra” Pince

  • Régi és újborkóstoló, forralt bor és gyümölcspálinkák
  • Sült libacomb, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények

Férőhelyek száma: 60 fő

bOrbara Présház

  • Zellerkrémleves libatepertővel
  • Sült libacomb, fűszeres alma-kuglival, édesburgonyás tócsnival
  • Mákos szilvás rugelach
  • Sós karamell mousse aszaltszilva-pürével
  • Juhtúrós pogácsa
  • Békebeli hókifli
  • Forró csokoládé választható fűszerekkel

Férőhelyek száma: 20 fő

Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Férőhelyek száma: 20 fő

Rezeda Terasz

  • Rozmaringos libaleves
  • Burgonyakrémleves
  • Hízott libamáj
  • Ludaskása füstölt libamellel
  • Libazúzapörkölt
  • Márton-napi libás rétes
  • Mascarponés szelet
  • Etyeki borok, must fröccsel és forralt bor
  • Szijjartó Előd etyeki borászatának újgenerációs borai
  • Rezeda present’s: Deep afternoon
  • Zene: Szepesvari – chill, ambient, deep, melodic, organic house

Férőhelyek száma: 30 fő

IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek)

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

Férőhelyek száma: 30 fő

Berényi Pince

  • STELÁZSI – Házias ízelítő a vidék ízeivel
  • Grillezett kacsakolbász
  • Libacomb rillette csatos üvegben – házi kenyérrel, hagymalekvárral, friss zöldségekkel
  • Füstölt libamell-szendvics fűszeres almapürével
  • Forró almakompót

Férőhelyek száma: 20 fő

EtyekVin

  • Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
  • Sült libacomb hagymás törtburgonyával és párolt káposztával
  • Vegán töltött káposzta
  • Libatepertőkrémes kenyér lilahagymával
  • Libatepertős pogácsa
  • Karamellizált almás pite, kókuszgolyó
  • Forralt bor

Férőhelyek száma: 30 fő

Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)

  • Harmonikazene: 12.00-16.00 óra
  • Libaaprólék-leves
  • Libahúsos palacsintatekercs
  • Tepsiben sült kacsa- és libacomb
  • Töltött libanyak
  • „Libaropi”
  • Libatepertő
  • Etyeki és szekszárdi borok
  • Újborkóstoló és forralt bor

Férőhelyek száma: 90 fő

Dvorák Pince

  • Tárkonyos libaraguleves
  • Ludaskása
  • Sült kacsacomb párolt lilakáposztával és hagymás törtkrumplival
  • Töltött libanyak
  • Sült libakolbász

Férőhelyek száma: 90 fő

Etyeki Sajtútállomás

  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására, raclette

Férőhelyek száma: 30 fő

Rókusfalvy Birtok

  • 10.30 óra Libafuttatás – lúdfutamra fel!
  • Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból, és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen! Nevezés a helyszínen 10.00 órától.
  • 11.30 óra: rendhagyó pincetúra – pohárral a kézben, újborral a palackban
  • 14.00 óra: vezetett, 2 órás e-bike-túra akár az egész családnak
  • Ínyenc élmények:
  • Chilis-narancsos sütőtökkrémleves pirított magokkal
  • Tárkonyos libazúzapörkölt pásztortarhonyával
  • Lúdláb pohárdesszert
  • Újborkóstoló, forralt bor és forró tea

Férőhelyek száma: 100 fő

Buzál-Mórocza Pince

  • A pincészet borainak kóstolója és vására
  • Libatepertő, libazsíros kenyér lila hagymával

Férőhelyek száma: 30 fő