Dr. Mészáros Gabriella borszakértő bő három évtizede dolgozik azon, hogy egyre többen értő szájjal és értelemmel közelítsenek a hazai és nemzetközi borvilág kínálatához. Férjével, Rohály Gáborral nem csupán az első hazai boriskola megalapítói és ezáltal több ezer ember oktatói, de számos igényes bortankönyv és a tizenhat évjáratot megélt Borkalauz is fémjelzi nevüket. A magyar borászok hálával tartoznak nekik azért is, mert elszántságuk kellett ahhoz, hogy a nemzetközi borszakirodalomban újra megjelenjen Magyarország újjászülető borkultúrája.
Mészáros Gabriella most azonban önálló kötettel rukkolt elő, a háromszáz oldalas, Ételekről és borokról című míves kiállítású kötet a harmónia megtalálásában segíti az olvasót. A fülszöveg szerint az ízérzékelésben nyit új távlatokat. Nemcsak kecsegtet a manapság oly hiányzó harmónia megtalálásával, de utat mutat a keresett irányba. Meg-, ki- és összekóstolt ízpárosítások, ételtextúrák birodalmába vezeti be a kifinomult fogások és szép borok szerelmeseit a szerző. Tudása családja révén, a magyar polgári konyhakultúrából, illetve a világ különféle nemzeteinek asztalainál megtapasztalt ízélményeiből épül fel. Mészáros Gabriella a magyar borszakértés megkerülhetetlen alakja, és most konyhai gyakorlatába is beengedi az olvasót. Megszületett a konyhai miértek kalauza, ezzel az összetevőkre szétszálazott, a gasztronómiát a fűszerektől, a szájbeli érzeteken át a magyar borvidékekig és borfajtákig mégis könnyedén átölelő művel, melynek lelkes háziasszony és magára valamit is adó magyar séf egyaránt hasznát veszi. Fontos: ez nem szakácskönyv, hanem iránytű a harmónia felé. Merre érdemes indulni, mit kell átgondolni, amikor káposztás tészta, cápasteak, sushi vagy kakaspörkölt elkészítésébe fogunk? A könyv látványvilága Mátray-Danka Annamária tervezőt dicséri, de szerzője akkor lesz boldog, ha művének lapjai idővel kissé maszatossá válnak, hiszen egyszerre két-három-négy helyen érdemes kinyitni, például a savaknál, a tejfölnél és Somlónál, hogy tudatosan átgondolva megteremtsük a harmóniát. Arra a titokra mutat rá, ami létrehozza az élményt a fogáson belül és a borral párban. A fogásért vagy a borért. Engedjük át magunkat Mészáros Gabriella iránymutatásának a fűszerek, alapanyagok, textúrák és borok birodalmában, segítségével minden nap családunk asztalára helyezhetjük a régen várt csodát – ígéri a fülszöveg, nem alaptalanul.
A könyv megvásárolható az Akó Kiadónál és a www.meszarosgabriella.com oldalon.