Platina díjas Aszú a Decanter World Wine Awards-on

Barta aszu Furmint Photo Barta 163

A Barta pince Öreg Király Dűlő 6 puttonyos aszúja tarolt a nemzetközi porondon: Platina Díjat nyert a Decanter World Wine Awards versenyen.

A Decanter World Wine Awards az egyik legtekintélyesebb nemzetközi megmérettetés ma a borok világában, ahol grandiózus borok sorakoznak egymás mellett a világ minden részéről. A versenyen a tételek országonként, majd borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon kerülnek pontozásra az elismert Master of Wine-ok, illetve a szakma kóstolásában kiemelkedő szakértői által.

Tokaj-Hegyalja ikonikus szőlőhegyén található az egyik legrégebb óta jegyzett, egyben legmeredekebb dűlő, az Öreg Király, ahol a Barta pince szőlőültetvénye terül el. A dűlőszelektált borok arra hivatottak, hogy azt a területet mutassák meg mind ízeiben és karaktereiben, ahol a fürtök életre keltek. Az Öreg Király Dűlő Tokaji 6 puttonyos aszúja 2016-os évjártból pont ebben ért el kimagasló eredményt, a Dechanter World Wine Awards 2020 nemzetközi versenyén, ahol Platina díjat érdemelt ki.

Készítője, Ujvári Vivien borász üzenetét az időtállóságban fogalmazta meg, amely évtizedek múlva is ugyanúgy érthető lesz, miközben a jelenben a végletekről, a határok feszegetéséről szól ez az elegáns, végtelen hosszú kortyú borkülönlegesség.