A vendéglátásba szánt borokra fókuszáló, brit Sommelier Wine Awards-on idén 29 magyar bor kapott elismerést.
A bíráló bizottság véleménye szerint, bár az aranyak száma egyelőre nem emelkedett, a nevezések és az összes érem száma örvendetes gyarapodást mutat. Egyelőre a fehérborok – különösen a furmintok – viszik a prímet, de az idei tapasztalatok alapján a vörösek is feljövőben vannak. „Határozottan oda kell figyelni erre az országra” – írják értékelésükben.
A bírálók a jó ár-érték arány és a széles fajta- és stílusválaszték mellett azt is kiemelték, hogy a magyar választék megismertetése még komoly munkát igényel a szakemberek részéről.
Aranyérmesek:
- Balassa Bor Furmint 2018
- Royal Tokaji The Oddity 2016
Ezüstérmesek:
- Frittmann Ezerjó 2016
- Kvaszinger Furmint Superior 2018
- Bolyki Egri Kékfrankos 2016
- St. Andrea Igazán Egri Bikavér 2016
- St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2016
- Gilvesy Rajnai Rizling 2017
- St. Andrea Merengő Egri Bikavér 2013
- Heimann Szekszárdi Kékfrankos 2018
- Heimann Porkoláb-völgyi Kadarka 2018
- Szepsy Birtok Furmint 2017
Bronzérmesek:
- Kolonics Pincészet Somlói Hárslevelű 2018
- Bolyki Egri Bikavér Superior 2017
- Gilvesy Bohém Balatoni Cuvée 2018
- Riczu Tamás Symbol 2017
- Figula Cabernet Franc 2017
- Heimann Baranya-völgy Kékfrankos 2018
- Szarka Pince Juharos Furmint 2018
Javasolt tételek:
- Vesztergombi 2020, 2017
- Vesztergombi Csaba 2016
- Figula Lőcze Olaszrizling 2018
- Takler Szenta-hegyi Cabernet Franc 2017
- Riczu Tamás Villányi Franc 2017
- Egri Borvár Egri Kadarka Superior 2018
- Egri Borvár Egri Kékfrankos Superior 2016
- Bolyki Egri Bikavér 2016
- Szarka Pince Furmint 2017
- Vylyan Villányi Franc 2017