A Balaton Borrégió üzenete

Dobosi Győzővel a Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsának az elnökével beszélgettünk.  Ma Magyarországon egy kisebb vagy közepes méretű borászat úgy rentábilis, ha van helyi értékesítése és szálláshelye is. A bortermelőknek nem a turizmus az elsődleges üzleti piacuk, de a Balaton Borrégióban a Balaton parti és a somlói termelőktől kezdve mindenkinek nagyon fontos a helyi értékesítés, a legtöbb helyen kapcsolódik hozzá a turizmus.

Milyen problémákkal szembesültek a bortermelők a Balaton körül azon kívül, hogy leállt a turizmus?

Aki nagykereskedelemből él annak az a problémája, hogy nem megy a gasztronómiai vonal, nem működnek a szállodák. Aki a borászatban és a vendéglátásban dolgozik, az ilyenkor éli fel a karácsonyi tartalékait, illetve ezért használnak folyószámlahitelt a hozzánk hasonló cégek. Rendszerint tavasszal indul meg a valós fogyás, de idén megállt a mélyponton.

A válságos helyzet áthidalására összeállítottunk egy felhívást a Balatoni Kör Egyesülettel, a Rizling Generációval, a Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsával és a Junibor Egyesülettel.

Bízunk benne, hogy amiket írtunk, annak egy része meghallgatásra talál. A 2008- as válság után, a tőkeerős borászatok az elmúlt öt évben elkezdtek fejlődni és közülük mindenki beruházásba fogott a Balaton körül. A Balaton-felvidéken sem szabad a szőlőt elhanyagolni, kiemelten fontos lenne, hogy okos segítséget kapjunk a kormánytól.

Hallani, hogy az éttermek bor házhozszállítást is vállalnak?

Több étteremben is kérdezték, ahova mi gasztro kiszerelésben vittünk a ház borát, hogy lecseréljék-e palackos kiszerelésre.Így a megrendelt étellel együtt tudnák ajánlani házhozszállításkor is. Bízom benne, hogy a válság hatására rájönnek az éttermek, hogy más szorzóval kell szorozni a borokat, mint az ételeket. Meg lehet nézni például az olasz piacon, ahol nagyon sok bor fogy a gasztroban, hogy csak 35 százalékkal drágább a bor, mint a pincénél.

Mi a véleményed azokról a hírekről, miszerint ahogy az olaszok lementek a tengerhez, úgy a magyarok is leözönlöttek hétvégén a Balaton partra?

Ezt a helyzetet meg kell érteni, ez mindenkinek stresszt okoz, sokan rosszul reagálták le, nem gondolom, hogy felborították volna az életet, de megértem azt is, aki ennek az ellenkezőjét gondolja. Itt egy kicsivel nyugodtabban az emberek, mindenkinek van hűtőládája, nem okozott volna számukra fennakadást, ha egy hétre bezárt volna a bolt.

Milyen pozitív üzentet tudsz továbbadni?

Szerintem minden rossz magában hordozza az ugyanakkora lehetőségnek a magvát is. …csak meg kell találni! A sok rossz mellett jó oldalai is lehetnek ennek a válságnak. Ebben hiszek, próbálunk túlélni. Pozitív fordulatot hozhat a borok árazásában is ez az időszak. Emellett pedig felértékelődhet a mezőgazdaság.  Most nem az autóipar fogja húzni az országot, szükség lesz a mezőgazdaságra, mert teremni fognak a gyümölcsfák és a szőlő, és enni mindig fogunk. Abból fogunk enni és inni, amit a föld megtermel, vissza fog állni a mezőgazdaság elismertsége.

Másrészt az embereknek alig kell vezetniük, sokan otthon ülnek, én soha nem ittam ennyi bort az ebédhez. Az egészséges és hosszú élet titka, a rendszeres, de mértékletes borfogyasztás. Látjuk, hogy az elmúlt két hétben van, aki már másodszor rendelt, nyilván a barátainak is.