Mentsük meg a borkultúránkat!

A kialakult helyzetben a magyarországi szőlész-borász szakma is válságos helyzetbe került. A szakmai szervezetek az alábbi támogatási javaslatcsomagot dolgozták ki  a magyarországi szőlészetek-borászatok számára.

A vendéglátás és a turizmus összeomlása soha nem látott piacvesztést és pénzügyi válságot okozott az ágazatnak. A legtöbb borászatnak egyik fő célpiaca a HORECA szektor, de emellett a helyi értékesítésre is sikeresen épített az elmúlt években. Sok vállalkozáshoz kapcsolódik szállás és vendéglátás, ami ugyan nem fő tevékenység, de jelentős bevételt hozott. Ezek a piacok az elmúlt hetekben teljesen megszűntek. Az adott helyzetben a következő azonnali intézkedések bevezetésére teszünk javaslatot:

A munkaerő megtartása és foglalkoztatása elemi érdeke mind az ágazatnak, mind az országnak.

  1. Javasoljuk – több szektorhoz hasonlóan – a szőlészet-borászat ágazatban való járulékkedvezmény bevezetését

A szőlészet ágazat már 2019-ben is válságos állapotban volt. Félő, hogy beavatkozás hiányában nagy területek maradnak művelés nélkül, ezer hektár számra mennek tönkre ültetvények. A mai munkaerőpiaci helyzetben az ágazat sok embernek tudna munkát biztosítani.

  1. Javasoljuk, hogy 2020—ban minden művelt szőlőültetvény után 500.000.- Ft/ha művelési támogatást biztosítson a kormány a kárenyhítési alap terhére, a terület használójának

A borászatok életében a helyben értékesítés és a vendéglátás alapvető fontosságú, a járvány miatt így sok borászat legfontosabb bevétele esett ki.

  1. Javasoljuk, hogy a helyben értékesítés infrastruktúrájának és személyi feltételeinek fenntartására gyorsított pályázat kerüljön kiírásra, a pályázati támogatás alapját a 2019-es árbevétel adja

A borpiac azonnali választ adott a járványhelyzetre, sok kereskedő szinte azonnal bejelentette, hogy fizetésképtelenné vált. A borpiac mielőbbi újraépítése érdekében szükséges a bor áfájának mérséklése.

  1. Javasoljuk a bor áfájának 5%-ra csökkentését

Az elmúlt EU támogatási ciklusban sok borászat megújult, fejlődött, a kialakult helyzetben szükséges a pályázati feltételekben foglaltak felülvizsgálata.

  1. Javasoljuk minden szőlészeti és borászati pályázatban a vállalt kritériumok felülvizsgálatát, részbeni eltörlését, továbbá a futó pályázatok kifizetésének felgyorsítását

A járvány elvonulása utáni piaci helyzetben minden erőnkkel a hazai termelést és fogyasztást szükséges támogatni.

  1. Javasoljuk minden import bor szigorú ellenőrzését és szabályozását

A most kialakult helyzetben minden erőnkkel a cégek életben tartása, a munkaerő megtartása a fő cél, így az egyéb kötelezettségeket is szükséges felülvizsgálni.

  1. Javasoljuk az alábbi kötelezettségekre a halasztást/eltörlést kiterjeszteni 
  • kamarai tagdíjak
  • Áfa halasztás
  • helyi adók
  • valamint a 2019 évi társasági adó (egyéni vállalkozások esetében 2019-es SZJA) kötelezettségekre

2020. március 24.

Balatoni Kör Egyesület                    

Rizling Generáció

Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsa

Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete