Maradj otthon és olvasd a BOR és PIAC új számát!

Az újságárusoknál van lapunk idei 1-2 száma, kitűnő olvasmány ezekben az otthon maradásra csábító napokra! Lapunk idei első számának „Ő mondja” rovatában Földesi Gyula, a Soós István Borászati Szakközépiskola és Gimnázium „Par Excellence”-díjas igazgatója válaszol kérdéseinkre.

Mint minden szakmában, úgy a borászatban is alapvetően fontos kérdés az utánpótlás, a szakma jövőjének helyzete. Ez a kérdés viszont hazánkban jelenleg nagyon is égető! Elég ezen a téren csak Filus János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Felügyelő Bizottsága tagjának szavaira hivatkoznunk, aki nemrég a 25. Nemzetközi Kadarka Fesztiválon elmondta, hogy bajban van az utánpótlás nevelése, egyre kevesebben vállalják fel a borászatot. Ezt semmi nem bizonyítja szomorúbban mint az, hogy a három hazai középfokú borászati képzésben összesen 20 tanuló végez ebben a tanévben.

 

A Budapesti Soós István Borászati Szakközépiskola és Gimnázium talán a legnagyobb múlttal és hagyománnyal rendelkező középfokú borászati intézmény, ahol a képzési lehetőségek világ-színvonalon állnak. Ahogy a létesítmény igazgatója lapunknak elmondta, az utánpótlással kapcsolatban „szeretném, ha minden borvidékről beiratkozna hozzánk két fő technikus és két fő szakmunkás. Így megoldódhatna a borászati üzemek foglalkoztatási problémája és a iskola beiskolázási helyzete is javulna. Jelenleg nincs annyi végzős tanulónk, ahány pince kéri őket az 5 hetes gyakorlatra. Tavaly a Sauska Borászattal és a Törleyvel jött létre együttműködési megállapodás, diákjaink a nyári gyakorlat öt hetét a tangazdaság helyett náluk tölti ki, és az őszi termelési gyakorlatra is hozzájuk küldjük végzős tanulóinkat.”

Az iskola tangazdasága a tíz legszebb budapesti helyszín között szerepel a rendezvényszervezők szerint. Itt tanulni, és ismerkedni a szakma szépségeivel rendkívül felemelő, és nagyszerű lehetőség a fiatalok számára. Ezekben a nehéz hetekben, hónapokban, amikor szinte leállt az egész ország, jó alkalom kínálkozik arra, hogy elmélyedjünk, elgondolkodjunk a szakma-választás perspektíváin. Erre jó, és gondolatébresztő alkalmat adnak Földesi Gyulának, a Soós István Borászati Szakközépiskola és Gimnázium igazgatójának helyzetértékelő intézmény-bemutatója lapunk új számában. Maradj tehát otthon, olvasd lapunkat, nyiss ki hozzá egy friss rozét, és gondolkodj el, a családban kinek, melyik rokonnak ajánlhatnád ezt a szép szakmát. Hiszen a szőlészet, a borkészítés alkotó munka, minden évjárat más, nem lehet beleunni a rutinba, minden új bor lehetőség új művészi produktum létrehozására!

(DT)