Köveskáli Furmint Napok – harmadszor

Február utolsó hétvégéjén, a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy – Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág – Étel, Ital, Ágy és a MI A KŐ immár harmadik alkalommal szentel három teljes napot a szőlőfajtának.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:

„A 90-es évek vége felé telepítettünk furmintot, mert a kutatásaink alapján kiderült, hogy régebben itt ez volt a fő fajta, és kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet kihozni belőle a vulkanikus talajon. Az is lényeges szempont volt, hogy azok a szőlőfajták, amelyekből akkor a borokat készítettük, mint például az olaszrizling vagy a tramini, a melegebb évjáratokban nem mindig adnak olyan alapanyagot, nem tudják azt a savszerkezetet biztosítani, amit mi elvártunk. Bejöttek a számításaink, mert furmintból szinte minden évjáratban sikerült jó borokat készítenünk, és ezek nem csak nekünk tetszenek, de szép sikereket is értünk el velük.

A régióban néhány pincénél, például a Jásdi Pincészetnél vagy a Szent Donát Birtoknál már volt furmint akkor is, amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni. Szerintünk úgy tudjuk kihozni a fajtából a legtöbbet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ezért már öt éve szervezünk egy zártkörű szakmai kóstolót azoknak a balatoni borászoknak, akik furminttal foglalkoznak – erre idén is a szombati rendezvény előtt, pénteken este kerül sor.

Az olaszrizling a balatoni borászokat elkényeztette, mert lényegesen könnyebb vele dolgozni, főként, hogy a furmintot még mostanában kezdjük kiismerni. Persze nem akarjuk leváltani az olaszrizlinget a Balaton környékén, de mindenképpen gondolkodnunk kell a furmintról is, főleg a meleg évjáratokban. A fajta nem csak önállóan kerül palackozásra, nálunk a Pálffy Pincészetnél például a Riválisok borunk olaszrizling és furmint házasításából készült. De a pezsgőkészítésnél is érdemes figyelni rá, a Kreinbacher Szőlőbirtok eredményei bizonyítják, hogy világszinten is komoly eredményeket lehet elérni vele. Az idei mesterkurzusainkon ezekre a témákra is kitérünk, és megmutatjuk, hogy számolni kell a furminttal a Balatonnál.”

A rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált és felhívja a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban.

Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb furmintjait, a közönség a Káli Art Inn, a Kővirág, a Káli Kövek, illetve a Mi a Kőben kezdheti meg az ismerkedést a furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével.

Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás illetve falatozás. Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak a beszélgetések 10:30-tól 12:00 óráig. A Káli Art Innben napjaink egyik legfontosabb témájáról hallgathatjuk meg a termelők előadását: „Klímaváltozás hatás a furmintra”. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincében a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, és idén sem maradhat el a fajta házasításáról szóló értekezés, amelynek helyszínét a Káli Kövek Borászat biztosítja. Az előadásokon részt vevő balatoni borászok mellett tokaji és somlói, muzslai vendégei is lesznek a rendezvénynek.

A rendezvény egész ideje alatt lehetőség van megismerkedni a Káli Art Inn, a Mi A Kő és a Kővirág furmintra hangolt menüsorával, vagy zárulhat az este a Káli Kövekben, ahol Homonna Attila borász pörgeti a lemezeket. A szakmai beszélgetésből és kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Az eseményről bővebb információ a hivatalos Facebook oldalon érhető el.

 

Program:

Február 28. – péntek:

Szakmai találkozó

 

Február 29. – szombat:

10:30-12:00 Pálffy Pince – Furmint alapú pezsgők

Beszélget: Pálffy Gyula (Pálffy Pince), Várszegi György (Kreinbacher Birtok) – Baranyai Péter (Garamvári Szőlőbirtok) – Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok és Borászat)

Moderátor: Káli Ildikó (Magyar Sommelier Szövetség Tiszteletbeli Elnöke)

 

10:30-12:00 Káli Kövek – Furmint házasítások

Beszélget: Szabó Gyula (Káli Kövek Borászat), Pálffy Ati (Pálffy Pince) –Homonna Attila (Homonna Pincészet) – Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet)

Moderátor: Kézdy Dániel (Mr. Furmint, Furmint Napok főszervezője)

 

10:30-12:00 Káli Art Inn –Klímaváltozás hatása a furmintra

Beszélget: Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), Balassa István (Balassa) – Kolonics Károly (Kolonics Családi Pince) – Hanyik Gábor (Béres Szőlőbirtok és Pincészet)

Moderátor: Cartwright Éva

 

14:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)

 

Kísérőprogramok

Kővirág, Mi a Kő Káli Art Inn: Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt

Pálffy Pince: kötetlen borozás

Káli Kövek: Homonna Electronic Live Act

 

Március 1. – vasárnap

Pálffy Pince: Pezsgős reggeli, dűlőtúra

Káli Kövek: “Afterparty” + újborok kóstolásával egybekötött pincetúra

 

Kiállító borászatok listája:

 • Balassa István (Tokaj-Hegyalja)
 • Béres Szőlőbirtok és Borászat (Tokaj-Hegyalja)
 • Bott Frigyes (Garam-mente)
 • Csali Szőlőbirtok (Balaton-felvidék)
 • Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)
 • Gilvesy Pincészet (Badacsony)
 • Homola Pince (Balatonfüred-Csopak)
 • Homonna Szőlőbirtok (Tokaj-Hegyalja)
 • Jásdi Pince (Balatonfüred-Csopak)
 • Káli Kövek Borászat (Balaton-felvidék)
 • Kolonics Károly (Nagy-Somló)
 • Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló)
 • Laposa Birtok (Badacsony)
 • Légli (Balatonboglár)
 • Pálffy Pince (Balaton-felvidék)
 • Petrányi Pince (Balatonfüred-Csopak)
 • Skrabski Pince (Balatonfüred-Csopak)
 • Szent Donát Birtok (Balatonfüred-Csopak)
 • Trombitás Borház (Balaton-felvidék)
 • Villa Tolnay (Balaton-felvidék)