Debrecen város bora 2020

200114debrecenbora ksz 22

Debrecennek egyre magasabb a rangja nagyvárosaink között. A főváros után itt a legmagasabb a lakosok száma, és ha új beruházás megkezdéséről olvasunk valahol, legtöbb esetben a Hajdú-Bihar megyei székhelyet sejthetjük legtöbb esetben a megvalósulási helyszínként. Egységes városvezetés,  jól érzékelhető fejlesztési perspektíva, mindez hozzátartozik a város egyre becsesebb imázsához. Ahogy a város megbecsültsége egyre emelkedő pályán van, ugyanúgy egyre nagyobb presztizs a város bora pályázaton elért eredmény. Mint 2015 óta minden évben, idén is az év első hónapjában hirdették ki a debreceni bormustra eredményét.  

A magyar bor és borkultúra szervesen kötődik Debrecen városához, hiszen a partiumi Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Ahogyan Borbély Gábor „Szőlőművelés és borgazdálkodás az Érmelléken” című könyvében fogalmaz: „rangot, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken.”

200114debrecenbora ksz 11

Debrecen városa 2015 óta minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg minket!

Debrecen Város Bora címet most először – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borsorban (hét tételben) ítélték oda a Hotel Lyciumban 2019. december 16-án megrendezett borbírálaton. A tizennyolc tagú grémium 8 borvidék 82 borát kóstolta meg és választotta ki Debrecen Város Bora cím nyerteseit. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A szakember kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.

200114debrecenbora ksz 13

Debrecen Város Bora – borkóstolóval egybekötött – sajtótájékoztatóján, amelyet 2020. január 14-én az Ikon Debrecen Étteremben tartottak, a szervezők ismertették az idei cím birtokosait és bemutatták egy nemzetközi pályázat eredményeként Debrecen Város Bora borszelekció új arculatát és díszdobozait.

200114debrecenbora ksz 3

Papp László polgármester és Kovács Pál elnök bemutatja az idei győztes kollekciót

DEBRECEN VÁROS BORA CÍMET KAPTAK 2020-BAN

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

(forrás: dehir, fotók: Kandert Szabolcs)