Debrecen város bora 2020

Debrecennek egyre magasabb a rangja nagyvárosaink között. A főváros után itt a legmagasabb a lakosok száma, és ha új beruházás megkezdéséről olvasunk valahol, legtöbb esetben a Hajdú-Bihar megyei székhelyet sejthetjük legtöbb esetben a megvalósulási helyszínként. Egységes városvezetés,  jól érzékelhető fejlesztési perspektíva, mindez hozzátartozik a város egyre becsesebb imázsához. Ahogy a város megbecsültsége egyre emelkedő pályán van, ugyanúgy egyre nagyobb presztizs a város bora pályázaton elért eredmény. Mint 2015 óta minden évben, idén is az év első hónapjában hirdették ki a debreceni bormustra eredményét.  

A magyar bor és borkultúra szervesen kötődik Debrecen városához, hiszen a partiumi Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát. Ahogyan Borbély Gábor „Szőlőművelés és borgazdálkodás az Érmelléken” című könyvében fogalmaz: „rangot, tekintélyt jelentett a módos debreceni polgárok körében, ha szőlőjük volt az Érmelléken.”

Debrecen városa 2015 óta minden évben neves borászok és sommelier-k segítségével választja ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Debrecen szándéka, hogy a Debrecen Város Bora címkével ellátott borok méltó módon mutassák meg a magyar termőhelyben rejlő egyedi értékeket és igazi borélményekkel ajándékozzanak meg minket!

Debrecen Város Bora címet most először – a díj növekvő presztízsét is mutatva – egy teljes borsorban (hét tételben) ítélték oda a Hotel Lyciumban 2019. december 16-án megrendezett borbírálaton. A tizennyolc tagú grémium 8 borvidék 82 borát kóstolta meg és választotta ki Debrecen Város Bora cím nyerteseit. Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, a zsűri elnöke a bírálatot követően elmondta, hogy Debrecen példaértékű módon sokat tesz a magyar borkultúráért, amelynek egyik legjelentősebb eseménye az évről-évre megrendezésre kerülő Debrecen Város Bora zsűrizése. A szakember kiemelte, hogy most először egy teljes borsor kiválasztása volt a cél, a pezsgőtől kezdve a klasszikus és prémium borokon keresztül a desszertborig bezárólag. Ez az új koncepció nem csak a Debrecen Város Bora cím növekvő presztízsét jelzi, hanem a borok fogyasztását is segíti, mert így – a borszerető közönségen keresztül az éttermeken át a külföldi delegációkig bezárólag – mindenki megtalálja a kedvére való bort.

Debrecen Város Bora – borkóstolóval egybekötött – sajtótájékoztatóján, amelyet 2020. január 14-én az Ikon Debrecen Étteremben tartottak, a szervezők ismertették az idei cím birtokosait és bemutatták egy nemzetközi pályázat eredményeként Debrecen Város Bora borszelekció új arculatát és díszdobozait.

Papp László polgármester és Kovács Pál elnök bemutatja az idei győztes kollekciót

DEBRECEN VÁROS BORA CÍMET KAPTAK 2020-BAN

Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház

Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok

Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet

Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet

Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok

(forrás: dehir, fotók: Kandert Szabolcs)