Itt a borospoharak Ferrarija!

A St. Andrea Wine & Sky Barban mutatta be a Fulker vendéglátó ipari kereskedés, valamint az olasz Rona üvegműhely az új, Linea Umana elnevezésű termékcsaládját. A prezentációt a Linea Umana megalkotója, a 2016 évi olasz sommelier bajnokság győztese Maurizio Dante Filippi tartotta.

Ezek az olaszok tudnak valamit. Az olasz gasztronómia a legváltozatosabb konyhák közé tartozik, bortermelésben is megkérdőjelezhetetlen a szakértelmük, hiszen Mátyás királyunk sem véletlenül telepítette ide őket annak idején a Tokaji Borvidékre. És akkor még nem is beszéltünk az olasz divattervezőkről, vagy az olasz dizájnról. Az olasz dizájnerek mindig elő tudnak varázsolni valami meglepőt, elképesztőt, valami könnyedséget, valami nem megszokottat, valami elrugaszkodottat.

Tudjuk, hogy a Mercedes megbízható, üzembiztos, strapabíró, kiegyensúlyozott, ugyanakkor a Ferrari sokak szemében valahol mégiscsak a sebesség, a szabadság és a szárnyalás jelképe. Ha úgy vesszük, hogy a Riedel a borospoharak Mercedese, akkor most megjelent a borospoharak Ferrarija, a Rona üvegműhely új, Linea Umana elnevezésű termékcsaládja.

A Rona üvegműhely 120 éve termel folyamatosan, produktumai speciálisak. Csakis ólommentes kristálypoharakat készítenek, melyek olyan hatást keltenek, mintha kézműves termékek lennének. Borospoharaik szára szinte légiesen kecses, és amit el se hinnénk ha nem próbálhatnánk ki, ez az üveg rugalmas. Ha a talpát leszorítjuk, és a kehely felső karimáját kissé oldalra húzzuk, akkor inga-szerűen kileng.

A kép bal szélén a 2016 évi olasz sommelier bajnokság győztese, Maurizio Dante Filippi

A Rona üvegműhely új, Linea Umana elnevezésű termékcsaládját a 2016 évi olasz sommelier bajnokság győztese, Maurizio Dante Filippi tervezte, aki egyben a prezentációt is tartotta. Az új pohárcsalád elképesztően vonzó. A poharak talpa a pohár egyéb részeihez képest meglehetősen vastag, ami tökéletes stabilitást biztosít. A poharak szára kecses, szinte légies, míg a kelyhek áramvonalasak, semmi formai sajátosság nem akadályozza bennük a bor áramlását. Az örvénylő aromák könnyedén szállnak a kóstoló orrába, míg maga az ital gyengéden belecsúszik, – és mint Maurizio Dante Filippi hangsúlyozta – nem bele esik a szájba. A borok komplexitása ezáltal jobban érvényesül, összességében nagyobb élményt jelent ezekből a poharakból inni a bort. Egy univerzális kóstolópohárból vagyis Jolly-Jokerből, négy fehérboros, és három vörösboros pohárból áll az új pohárcsalád.

A konstruktőr, Maurizio Dante Filippi meggyőzte a bemutató közönségét, minden borféleséget megkóstolhattunk egy speciális Linea Umana pohárból, valamint egy hagyományos kóstolópohárból. Az eredmény meggyőző volt. Nem kérdés, hogy a részvevők közül legtöbben hamarosan kopogtatni fognak a hazai forgalmazó Fulker vendéglátóipari fogyasztóeszközök üzlethelyiségében. (DT)