Márton napi ünnepségek a Villányi borvidéken

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Számos népszokás és hiedelem kapcsolódik ezen ünnepünkhöz, mint például az időjárással kapcsolatos jóslások, lakomák, bálok, vásárok. Manapság a köztudatban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek, a legtöbb helyen táncos mulatságokat tartanak, ahol az asztalról nem hiányozhatnak a libafogások és az újborok. A hiedelem szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A Villányi borvidéken évről-évre rendezik meg a hagyományos Márton-napi ünnepségeket, melyekből most némi ízelítőt olvashatunk:

Márton-napi vigasság a Vylyan Teraszon

Kisharsány, 2019. november 7-10.

A Vylyan teraszon idén is különleges étlappal készülnek Márton-nap alkalmából. Főszerepben természetesen a liba, aki nem csupán az előételekbe és a főételekbe de még a desszertbe is beteszi majd a lábát.

A Libamáj Király – variációk Márton napra a Tenkes Csárdában

Csarnóta, 2019. november 1-17.

Idén is Márton napok a Tenkesben! A csárdában már hagyomány, hogy bizony igazán tartalmas és fenséges fogásokkal készülnek az újbor időszakában is. A chéfek ismét kitettek magukért! Látogasson el 2019. november 1-17. között a Tenkes Csárdába és válogasson kedvére a kiemelt ajánlatok közül!

Élőzenés Márton nap a Kalmár Pincében

Siklós, 2019. november 8-9.

Szent Márton napja alkalmából ismét libalakomával várja vendégeit a Kalmár Pince november 8-án és 9-én.

XVI. Szent Márton Napi Újborünnep a Bock Pincében

Villány, 2019. november 9.

A Márton Napi Újborünnep az egyik legfontosabb eseménye a Bock Pince életének. A Pincészet ikonikus Szent Márton Borát 1997-óta készítik el minden évben és immár 16. alkalommal rendezik meg a Márton Napi Újborünnepüket Villányban. Tekintsék meg az eseményről készült rövid videót itt!

Márton Napi Libalakoma a Mokos Pincészetben

Palkony, 2019. november 9.

A hagyománynak megfelelően Márton Nap idején a MOKOS Pincészetnél is az újboroké és a libalakomáké a főszerep. Az idei esztendőben két különleges Márton Napi Libaesttel várják a bor és a zene szerelmeseit: az ínyenceket egy páratlan gasztronómia élményt nyújtó exkluzív gourmet libavacsorával, míg a klasszikus ízek kedvelőit egy valódi libalakomával várják Pincészetükben!

Márton napi Újborköszöntő és Borszentelő Vigadalom a Polgár Bortrezorban

Villány, 2019. november 9.

Márton napi Újborköszöntő és Borszentelő Vigadalom a Polgár Bortrezorban. Borszentelés, boráldás, libalakoma korlátlan étel- és újborfogyasztással.

Márton-napi mulatság a Blum Pincészetben

Villány, Villánykövesd, 2019. november 9., 16., 23.

Márton napi libavacsora és újbor kóstolás a villányi és villánykövesdi pincében.

 

(Forrás: Villány-Siklósi Borút Egyesület)