Debütált a Blues Kékfrankos 2016 – kiváló évjárat Egerből

Fotó: KNW

Már a Kovács Nimród Winery kóstolótermében sorakoznak a 2016-os évjáratú Blues Kékfrankos palackok, amelyek a 2015-es évjárathoz hasonlóan magas minőséget és különleges borélményt jelentenek a fogyasztóknak. A három évvel ezelőtti szüret – noha az ország nyugati részein az erős májusi fagykár utáni nyári jégesők és csapadékos augusztus megtizedelte a szőlőtermést – az egri borvidéken szép szőlővel és jó terméssel zárult. All that jazz termékcsalád Kékfrankosában harmonikusan simulnak eggyé az illatok és ízek a terroir kínálta egyedi ásványossággal. Szilva, cseresznye és étcsokoládé aromája és selymes tanninok jellemzik két Monopole-dűlőnk, a Nyilasmár és Nagyfai kiváló minőséget adó gyümölcseinek fajtaházasítását, s e karakterét a hosszas tölgyfahordós érlelés miatt a palackban is még évekig megőrzi bor. 

Érdekesség, hogy a híres burgundiai Billon cég kifejezetten az All that Jazz termékcsaládba tartozó Blues Kékfrankoshoz ajánlotta Richelieu típusú hordóit. A borászat filozófiája szerint borai negyven százalékát magyar, másik negyven százalékát francia, húsz százalékát pedig amerikai tölgyfahordókba teszik.

A Kékfrankos fajtának és nevének eredetéről számos ellentmondásos információ létezik. Tény, hogy noha lehetne tisztán magyar fajta is, eredetileg Blaufränkisch néven rögzítették a franciországi Colmarban 1875-ben. Genetikailag alátámasztott tény azonban hogy az osztrák blaufränkisch azonos a magyar kékfrankossal, a fajta bölcsője pedig a Dalmácia–Ausztria–Magyarország háromszögben ringott. A kékfrankos név magyarázatára is többféle variációt ismerünk. A legelterjedtebb szerint a napóleoni háborúk idején francia kézre került Sopronban a katonáknál kétféle fizetőeszköz volt, egy kevésbé értékes fehér és egy konvertibilis kék, ezért az ottani szőlősgazdák a jó borért kékben kérték a fizetséget. Egy másik elmélet szerint a kékfrankos a Blaufränkisch szó szerinti fordítása, amiből a blau nem igényel magyarázatot, a fränkisch pedig Nagy Károly óta a minőségi fajták megkülönböztetésére szolgált a silány heunischokkal szemben.

(Forrás: Kovács Nimród Winery)