Sikeres volt a 7. Magyar Sajtmustra

sajt 140008

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete október 12-13. között, 7. alkalommal rendezte meg a Magyar Sajtmustrát, ahol a hazai sajtok legjobbjaival találkozhattak az érdeklődők. Az esemény szervezői lehetőséget biztosítottak a sajtkészítőknek munkájuk eredményességének visszaigazolására, a látogatóknak pedig számos új termék megismerésére.

sajt 143049

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára, Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen elmondta: A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; a magyar sajt közös ügyünk. Feldman Zsolt hozzátette: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget. Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják.

sajt 135950

Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is – tette hozzá. A megnyitót követően hirdették ki a pénteken rendezett sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikró, kis- és közepes vállalkozások képviseltetik magukat termékeikkel.

sajt 143723

Dinamikusan fejlődik a hazai sajt-ágazat. Még akár csak egy-két éve is arról panaszkodtak a borászok, hogy boraik mellé nem tudnak megfelelő minőségű hazai sajtokat tenni, muszáj külföldről, elsősorban Franciaországból beszerezniük a sajtokat. Egy gasztronómiai szakértő szerint a sajtágazat most tart ott, ahol a borászok tartottak a 90-es évek közepén: a nagy minőségi előreugrás már megtörtént, most már jól látni, hogy mik a lehetőségeink, már csak a részletek kidolgozása, a távlati célok, meg a marketing megerősítése lenne a feladat.

sajt 141741

A hetedik Magyar Sajtmustrán 30 hazai, valamint néhány erdélyi sajtkészítő mutatta be termékeit. Egészen új irányt mutat a nyers tejes sajtkészítők egyesülete. A nyers tej mutatja be igazán az egyedi műhelyek sajátságosan különleges ízvilágát. A kisüzemi termelés lehetővé teszi az állatokra odafigyelő, szeretetteljes, hagyományos sajtkészítést. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta újra a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. A Sajtmustrán kisebb csoportoknak Tóth Tamás tartott bemutatót. Mint elmondta, felkeresték Tokaj hegyvidék borászait, mit szólnának egy magyar sajt és tokaji borpárosításhoz. A tokaji borászok örömmel álltak rendelkezésre boraikkal, és Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikussal feltérképezték a tokaji borok és a hazai sajtok legjobb párosítási lehetőségeit.

(DT-MTI.)