A Patricius Borházban látható hamarosan Dékány Tibor fotókiállítása

pat

A tokaji borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A 8 történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 ha-os birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelő uradalmi présház átalakításával, melyhez ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

A Tokaji borászat filozófiájának fontos része, hogy nagyra becsülik a borvidék tradícióit. Tisztában vannak vele, hogy elődeik sokat elértek és azt is tudják, hogy ezeket a hagyományokat kell újra éleszteni és tovább adni. Együtt élnek a régi értékekkel és merítenek belőle, folytatják azt a munkát, amit elődeik elkezdtek, és mindezt igyekeznek a mai kor emberének és kihívásainak megfelelően tenni. Tradíció, érték, egyediség, egyensúly – melyek kifejezik a hitvallásukat. A történelem, az itt élő emberek tudása, tapasztalata és a természet egyedi, csak Hegyaljára jellemző karaktere jelenti számukra az alapot, a munkához szükséges inspirációt. A harmóniára való törekvés, a természet örök körforgására is jellemző egyensúly keresése alapvetően határozza meg mind a szőlészeti, mind a pincemunkájukat.

A X. Mindszenthavi Mulatság keretében nyílik meg a Bor és Piac magazin főmunkatársa, Dékány Tibor fotókiállítása.

A teljes program:

11:00 – Kóstolgató – Nyitott pince a Patricius Borháznál, vezetett birtoktúra
14:00 – Művészeti kiállítás megnyitó: Dékány Tibor fotóművész kiállítása – Szőlőhegyek szakralitása címmel
14:30 – Vertikális Furmint kóstoló
16:30 – Tokaj tradíciói – Hagyományos bortípusaink bemutatása
(regisztrációhoz kötött, max. 20 főt tudunk fogadni erre a kóstolóra)

Gasztro: Borhoz simuló fogásokról Hegyalja egyik legjobb bistrója Első
Mádi Borház gondoskodik, a verandán az Ízes Örömest Lekvárium, valamint a
Zempléni Sajt Manufaktúra kézműves termékeivel találkozhattok

A teraszon egész nap élőzene Bakos László gitárművész jóvoltából
Gyermekprogram: Kreatív sarok

A Patricius Borház programjait és a mulatságot esős időben a présház
falai közt tartja meg! A programokon való részvétel ingyenes.

(Forrás: Mindszenthavi)