Országos vadpörkölt- és borfesztivál Zalaegerszegen

A térség vadászati, gasztronómiai hagyományait, az erdők, mezők kincseit, a tájegység természeti szépségét mutatják be Zalaegerszegen a szeptember 6. és 8. közötti Országos Vadpörkölt- és Borfesztiválon – Zalai teríték elnevezésű rendezvényen.

A szüreti fesztivál 2015-ben újult meg a zalai megyeszékhelyen, amelyhez a térségre jellemző tematikát választottak – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a programismertető sajtótájékoztatón.

Zala megye egyharmadát erdők borítják, 321 ezer hektáros területen (54 vadászterületen) zajlik vadászati tevékenység és a megye vadgasztronómiája és vadászati turizmusa is népszerű – tette hozzá a polgármester. A vadgasztronómiai fesztiválra 11 testvérvárosi delegáció érkezik. A vendégek a fesztiválprogramok mellett „virtuális időutazáson” is részt vehetnek: a sportcsarnokban speciális szemüveg segítségével „túrázhatnak” a zalaegerszegi középkori várban.

A fesztivál szeptember 6-án vadászati konferenciával kezdődik, délután többek közt vadászok, erdészek, méhészek, borászok és néptáncosok vonulnak fel Zalaegerszeg belvárosában.

A szombati jótékonysági vadfőzésen 110 csapat készít majd ízletes vadételeket a Kisfaludy utcában: a szervezésben és a főzésben összesen 600-an vesznek részt és több ezer látogatóra számítanak, akik megkóstolják majd az ételeket. A vadfőzés kezdeményezettje a Szent Rafael Kórház szívsebészetét támogató alapítvány.

A fesztivál napjaiban látványos kulturális forgataggal is várják a látogatókat. A város fő utcáján a tematikához kapcsolódó vadászkutya-felvonulást szerveznek, majd a Kossuth utcán a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tart csatabemutatót.

Az Art mozi vadászati témájú filmek vetítésével csatlakozott a programsorozathoz. A Dísz téren „öregtáncos” néptánc fesztivált rendeznek, operett és musical slágerek csendülnek majd fel, bordaltalálkozót szerveznek – közölte Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője. Szeptember 8-án a hangverseny- és kiállítóteremben a Generációk délutánja elnevezésű programsorozaton bábos elődadásokkal, interaktív zenés műsorral várják a családokat.

A fesztivál ideje alatt a város hét éttermében szolgálnak fel vadételeket.

(Forrás: MTI)