Rizapuszta felvirágzása

A nyár derekán Rizapusztán jártunk a Nagy & Nagy Borászatnál. A helyieknek ismerősen csenghet Rizapuszta neve, amelyet Szalay Bálint lengyel származású feleségéről, Polczer Lizáról nevezett el. Szalay Bálint volt az a nemes ember, aki megvásárolta a győri püspökségtől a birtokot, majd egy virágzó gazdaságot hozott létre a területen.
A kommunizmus alatt a Badacsonyi Borászati Szövetkezet feldolgozójaként funkcionált a központ, majd 2018-ban vette meg a mintegy 5 hektáros ősfás területet Nagy Lajos, aki korábban Rizapusztán dolgozott, és így jól ismerte a lehetőségeket. Célja, hogy a nagyüzemből egy korszerű középborászatot hozzon létre. Lányai segítik munkáját – Franciska borászati vezetőként, Noémi pedig a pénzügyi feladatok ellátásával.

Hogy kerültetek kapcsolatba a szakmával?

Franciska: Már a nagyszüleink is szőlővel és borral foglalkoztak a helyi tsz-ben. Apai nagyapánknak kisebb birtoka volt a Csobáncon, így mi ott segítettünk neki minden szüreten. A Soós István Borászati Szakközépiskolában végeztem, a családi gazdaságunkban pedig 2014-ben kezdtem dolgozni, akkor még Uzsán volt a központunk.
Noémi: Engem fiatal korom óta a számok világa érdekel, így mindig tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. A Pannon Egyetemen végeztem számvitel szakon, 2010-ben diplomáztam, és azóta itt dolgozom mérlegképes könyvelőként.

Hogy indult Uzsán a gazdaságotok? És mekkora területen gazdálkodtok ma?

Lajos: 1999-ben vásároltuk meg az Eszterházy Pincét Uzsabányán. Ekkor még csak szőlő és bor felvásárlásával, továbbértékesítésével foglalkoztunk, csak lédig és kannás borokkal. 2002-ben kezdtünk szőlőt telepíteni, és azóta gondolkodunk a minőségi váltásban. Jelenleg 50 hektáron gazdálkodunk és további több száz hektárról
vásárolunk fel szőlőt, kizárólag a balatoni borvidékekről. 1999-ben még 567 termelővel álltunk szerződéses kapcsolatban, nagyon sok gazda készített bort a hegyeken. Mára ez a szám jelentősen lecsökkent, 10-15 nagyobb termelővel és körülbelül 150 kistermelővel állunk kapcsolatban.

Milyen változásokkal járt az új központ megvásárlása?

Noémi: A rizapusztai központ megvásárlásakor teljes üzletágvásárlás történt, tehát megvettük a készleteket, az eszközöket, a vevőket, a dolgozókat. Jelenleg ötvenegy főállású alkalmazottunk van, igaz, közülük tizenketten a javítóműhelyben dolgoznak.közülük tizenketten a javítóműhelyben dolgoznak.
Franciska: Egy borászati szövetkezet üzemelt itt, ezen az öthektáros területen, nagy munka volt rendbehozni a területet. Az uzsai pincében 16 ezer hektoliter bort termeltünk, itt 40 ezer hektolitert. Hosszú távon szeretnénk a teljes termelést átköltöztetni Rizapusztára.

 

A teljes interjú a Bor és Piac magazin 2019/7–8. számában olvasható. A lap itt rendelhető meg kedvezményesen.