Karnyújtásnyira az Egri Borvidéki Borospalack

Tóth Katalinnal, a Tóth Ferenc pincészet ügyvezetőjével egy korábbi telepítés alakulásáról, az idei évjárat furcsaságairól, meg az egri borvidéki borospalackok megjelenéséről beszélgettünk.

  • Amikor tavalyelőtt tavasszal nálatok jártunk, éppen nagy telepítésben voltatok az Almagyar dűlőben. Hogy sikerült, milyen lett?

Csodálatos és tökéletes. Már nagyon sok telepítés volt az életemben, de ami ilyen ajándékra, ilyen gyönyörűre sikeredett volna, olyan még nem volt. Ez egy második éves Kékfrankos tábla és mellette van 11 féle Kadarka klón mindegyikből telepített édesapám 220 tőkét, és úgy készülünk hogy mindegyiket külön fogjuk szüretelni, és elkezdjük figyelni hogy melyik klón mit tud. Már most idén termés lesz rajta. Csak azt tudom mondani, hogy az egész tábla úgy néz ki, mintha egy tökéletes hároméves ültetvény lenne, egészen hihetetlen és káprázatos.

  • Egerben hogy alakul az évjárat így a nyár vége felé?

Ez az évjárat nagyon más, mint a többi. Nem is emlékszem ilyenre, nagyon csapadékos volt nálunk a tavasz, a virágzás is nagyon szakaszos volt, és nem egyszerre ment végbe, hanem hosszú ideig tartott, azóta is a legnagyobb probléma, hogy minden nap esik az eső. Egyszerre nagyon sok csapadék lehullik, de nem szép lassú, áztató esőként, hanem özönvízszerűen. Nagy probléma ez a talajerózió miatt, traktorral folyamatosan hordjuk fel a Síkhegy aljából a lesodort termőföldet. Növényvédelmi szempontból sem egyszerű ez az évjárat, nagyon komoly károk vannak a borvidéken. Most nagyjából 35-40%-osnak ítélem meg a kárt, ami most még nem jelent semmit, mert bízom abban, hogy ezután nagyon szép hosszú, meleg ősz lesz ami még fordíthat a helyzeten, és akkor nagyon szép elegáns, gyümölcsös borokat fogunk tudni készíteni ebből az évből. Egyelőre azonban elég elkeserítő, hogy sajnos most is esik, tegnap meg tegnapelőtt is esett, és nem látni, hogy ennek mikor lesz vége. Ami még nagyon jellemző, hogy idén is azt tapasztaljuk – ami egyébként Egerre nagyon jellemző – hogy éjszakára meglehetősen lehűl a levegő, 16 fokra, miközben nappal meleg van.

  • Érdekesnek ígérkezik ez az esztendő, már most látszik, hogy az évjáratnak nagy lesz a szórása, például Szekszárdon, Villányban messze nem volt ennyi csapadék ugyanúgy, mint ahogy ilyen markáns éjszakai lehűlések sem.

Fehérborokból tudunk majd a jelek szerint alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös borokat készíteni, és úgy érzem, hogy az idei vörösborainkra is a gyümölcsösség lesz a jellemző, nem a magas tannin-tartalom.

  • És mikor ihatjuk majd ezeket a borokat egri palackból?

A másfél éve alakult Egri Borműhely egyik fő célkitűzése hogy végre létrejöjjön az egri palack, ami már többször megjelent tervként, de valahogy mindig elsiklott a megvalósítása, ami elsősorban abból adódik, hogy nehéz olyan palackot készíteni, ami mindenki tetszését elnyerte volna. Most volt egy elég erős prés rajtunk, hogy Eger város önkormányzatától kaptunk egy összeget arra, hogy megvalósuljon végre a palack. Nyitray Zsolt országgyűlési képviselőnk is az élére állt ennek az ügynek, és bejelentette, hogy az egri borvidéki borospalack el fog készülni.

Valamikor volt már ilyen, és mi visszanyúltunk az eredeti, klasszikus egri palackhoz, amibe a 20-as, 30-as években töltötték az egri bikavért. Az egy hosszúnyakú zöld üveg volt, melyen az Eger felirat fenn a kapszulánál volt, ezt fogadtuk el mintaként. Persze egy kissé át kellett dizájnolni, a színe is változott kissé sötét olívra, meg környezettudatossági szempontból az is lényeges, hogy könnyebb legyen a réginél. Fontos ugyanakkor az is, hogy mindenkinek beleférjen a kartonjába. Végül is egy jó kompromisszum történt, mindenkinek tetszett az elv, ami szerint visszanyúltunk a klasszikus formához, most már el is készültek a mintapéldányok, mindenki kipróbálhatta a palackozó gépsorán. Ami még fontos, hogy középen az Eger megjelölés van kiemelve, és az 1552-es évszám, Eger vár ostroma, ami nagyon fontos a város életében. A jövő héten már megkapjuk a palackokat melyekbe kizárólag superior és grand superior borokat lehet majd tölteni, a palack maga egyben minőségi garanciát is jelez. Tudomásom szerint decemberig mintegy 70 000 Eger-palack fog megjelenni, aztán majd reményeink szerint évről-évre egyre több.

(DékányT)