A sasok városában tartották idén az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyt

Aigle városa a kastélyáról is híres, 2013-ban itt volt kiállítva Dékány Tibor kollégánk díjnyertes fotója a tokaji szüretelő asszonyokról. Aigle ugyanakkor a professzionális biciklipályáról is ismert. Itt rendezték meg a 26. Concours Mondial de Bruxelles nemzetközi borversenyt. Svájc nem a bortermeléséről híres, itt mindenki a csokit, a sajtot és persze a pénzt, a bankokat keresi.

Bírálóként lehetőségünk nyílt megismerni a helyi borpiacot is. Az itt megtermelt borok mindössze 1-1,5 százalékát exportálják, talán azért is, mert a svájci bor kétszer-háromszor drágább, mint a francia. Turisztikailag ugyanakkor nagyon vonzó az Alpok svájci része, nem messze a Mont Blanc-tól.

Már a rómaiak óta termesztenek szőlőt ezen a vidéken. 1990 óta változott meg a bortermelés stílusa, akkor kezdtek új fajtákat termelni, ekkor jött divatba a Petit Arven is, amely az egyik leginkább keresett fajta lett. Mára a több mint 50 telepített szőlőfajtájuk nagy változatosságot ígért annak ellenére is, hogy a Saszlájukra a legbüszkébbek, és ezért a verseny ideje alatt majdnem mindig azzal kínáltak minket. Több mint 600 bort neveztek be a CMB-re, ezzel az ötödik helyre léptek elő a versenyző országok között. „Keep calm and drink Sassleas” ‒ ezekkel a szavakkal nyitotta meg a jeles borversenyt Aigles polgármestere.

A cikk a Bor és Piac magazin 2019/5‒6. számában folytatódik Bozzai Zsófia főszerkesztő tollából. A magazin itt rendelhető meg kedvezményesen.