Zalai Borünnep kilátással a Kis-Balatonra

Hat zalai borászat hívta életre a 2019. őszén első ízben megrendezésre kerülő fesztivált, amely a Bor.Zene.Zala. nevet kapta. Isteni borok a Zalai dombokról, vadak, dödölle, kerekrépa, csevap és totyogós rétes, remek zenék és a magyar vidék hangulata várja majd a szeptemberben Zalaszabarba látogatókat egy különleges családbarát fesztiválra.

A Bor.Zene.Zala. állandó helyszíne a zalaszabari Kányaváry Borbirtok lesz, páratlan panorámával a Kis-Balatonra. A fesztivál fellépői között olyan ismert magyar zenészek lesznek, mint Palya Bea, a Balkan Fanatik, az Aurevoir., vagy a Szeder zenekar. A nap folyamán akusztikus zene, családi és gyermekprogramok várják a látogatókat Magyarország legnagyobb élményparkja – a Zobori élmény park – közvetlen közelében. A zenei programok mellett vezetett borkóstolók, workshopok, illetve a zalai gasztronómiát, helyi termékeket felsorakoztató kézműves vásár is helyet kap.

A szeptemberi Bor.Zene.Zala. szezonhosszabbító családi rendezvényként a Balaton régió programkínálatát erősíti.

A kétnapos borászati és zenei fesztivál célja a Zalai Borvidék és borkultúra újjáélesztése és népszerűsítése, amelynek különlegességét az egyre nagyobb szakmai sikereket felmutató zalai bortermelés, a vidékre jellemző gasztronómia és a hazai zenei kultúra találkozása adja.

A rendezvény eszmeiségét illetően a borászatok olyan közösen képviselt értékek továbbörökítését tűzték ki célul, mint a család, a hagyomány, és a közös kultúra megőrzése. A Bor.Zene.Zala. életre hívása mellett a megjelenő borászok is részt vesznek a Zalai Borút Egyesülete égisze alatt készülő Zalai Borvidék új zászlósborának megalkotásában.

A Bor.Zene.Zala. az alábbi zalai borászatok összefogásával valósul meg:

  • Dóka Éva Pincészete
  • Cezar Winery
  • Bussay Pince
  • László Pince
  • Keszler Birtok
  • Kányaváry Borbirtok

 

A Bor.Zene.Zala. együttműködő partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szeptemberi kétnapos fesztiválon az MTÜ bormarketingért felelős szakértői mutatják be a látogatóknak a Magyar Bor – Személyesen márkakoncepciót, amely a sokszínű és minőségi magyar bortermelés mögött álló borászokat helyezi előtérbe. A Bor.Zene.Zala. fesztivál a minőségi programok mellett arra is kiváló lehetőséget teremt, hogy segítse a zalai borászatokat és a teljes zalai borvidéket pozícionálni a magyar borturizmus térképén.

A fesztiválra a jegyek a borzenezala.hu weboldalon és az ország összes ismert online jegyértékesítő portálján keresztül kaphatók. Augusztus végéig early bird kedvezménnyel válthatók jegyek. Családbarát rendezvény, a belépés gyermekeknek (szülői felügyelettel) 12 éves korig ingyenes.

 

BORÁSZATOK

Dóka Éva pincészete

A csáfordi dűlők adottságait kihasználva Dóka Éva családja több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A pincészet által termesztett szőlőfajták lenyűgöző borokat eredményeznek. Fehérborszőlő fajták tekintetében: olaszrizlinget, chardonnay-t, rajnai rizlinget, szürkebarátot, pinot blanc-t, nektárt, sárgamuskotályt művelnek, amelyek palackozásig acéltartályokban érlelődnek. A kékszőlő fajták (cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah) esetében, rosé készítéskor acéltartályokban érlelnek, míg vörösbor készítésekor hordós érlelést alkalmaznak.

Cezar Winery

A Cezar pincészet a legnagyobb termőterülettel és feldolgozóüzemmel rendelkező borászat a borvidéken. Főként tanninhangsúlyos (cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot) vörösboraikkal tűnnek ki, azonban könnyed, savhangsúlyos, reduktív fehérborokban (chardonnay, irsai olivér, sauvignon blanc) kiválóak.

Bussay Pincészet

Muraszemenye-Csörnyeföldén találjuk a Bussay család pincészetét, amelyik országos viszonylatban is egyedülálló borokat készít. A nagytestű, kerek savú száraz fehérborok mellett gyönyörű, maradékcukrot is tartalmazó, borok is készülnek itt. Jellemzően termesztett fehérborszőlő fajták: olaszrizling, rajnai rizling, tramini, pinot gris, míg kékszőlők esetében pinot noir-t, cabernet franc-t, cabernet sauvignon-t, merlot-t termesztenek.

László Pince

A László Pince szüntelenül bővülő birtoka Zalaegerszeg határában, a Csácsi-hegy lankáin fekszik. A borászat folyamatosan bővül, és könnyű, üde fehérborokat, és tanninhangsúlyos, komplex borokat készít. A valentin és a sauvignon blanc szőlőfajtából kiváló fehérborokat készítenek, míg a vörösborokhoz cabernet franc-t, cabernet sauvignon-t, merlot-t, syrah-t, kékfrankost dolgoznak fel.

Keszler Birtok

A Keszler Birtok borai a huszonyai dombok kiváló területein készülnek. Fehérborokat az alábbi szőlőfajtákból készítenek: olaszrizling, szürkebarát, chardonnay, cserszegi fűszeres. Míg a vörösborokat: merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos. Kiemelkedő díjakat szereztek az elmúlt évek során, Zalaszentgrót Város Borának több évben is megválasztották a pincészet borait. A szőlőtermesztés, borkészítés mellett, almát, szilvát, meggyet, körtét, és diót is termelnek.

Kányaváry Borbirtok

Kányaváry Borbirtok, az újjáéledt legenda az ősi Baán-pincével, Baán Károly híres zalai borász nyomdokaiban, a Kis-Balatonra néző páratlan panorámájú fennsíkon termeli bámulatos borait. Jellemzően könnyed, gyümölcsökben gazdag borokat készítenek sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, sárgamuskotály szőlők felhasználásával. Kisebb mennyiségben kékszőlőket is termesztenek, a cabernet sauvignon-t és merlot-t, amelyből piros bogyós gyümölcsökben gazdag rosét készül vagy több hónapos hordós érlelés követően testes, tanninhangsúlyos vörösbor. Rövid idő alatt jelentős sikereket értek el boraikkal, legjelentősebb sikere, hogy Párizsban a Vinalies borversenyen arany minősítést kapott, több ízben az Év Újborának választották a Kányaváry egy-egy remekét, majd 2019-ben Zala Megye bora a Kányaváry Bizsergő lett.

 

A ZALAI BORVIDÉK

Területe
A borvidék teljes területe 6079 hektár, amelyből 4107 hektár első osztályú. A rendelkezésre álló területnek kevesebb, mint egynegyede, 840 hektár van betelepítve szőlővel.

A borvidékhez tartozó községek elszórtan találhatók a Zalai-dombság területén és a Keszthelyi-hegység északnyugati lejtőin. Szőlőtermő községeit három körzetbe soroljuk: Csáfordi, Szentgyörgyvári és a Mura-vidéki körzetek.

Települései a Csáfordi körzetben: Csáford, Pakod, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalaszántó, Zalaszentgrót; a Szentgyörgyvári körzetben: Dióskál, Egeracsa, Garabonc, Homokkomárom, Nagyrada, Orosztony, Sármellék, Szentgyörgyvár, Zalakaros, Zalaszabar; a Muravidéki körzetben: Csörnyeföld, Letenye, Murarátka, Muraszemenye, Szécsisziget, Tormafölde, Zajk. Ezen községeknek a szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú határrészeit soroljuk a borvidékhez.

Klíma
Klímája kevésbé szélsőséges. Hőmérsékleti viszonyait tekintve a magyarországi átlagnál hűvösebb. A csapadék mennyisége országosan a legmagasabb, közel 900 mm, azonban érdekesség, hogy a csapadékmennyiség általában néhány nagyobb részletben, egyszerre hullik le, így a napsütéses órák száma nem tér el a vele egy szélességi fokon elhelyezkedő területekétől.

Talaj
A terület legnagyobb része lankás dombvidék. A dombok magját az egykori Pannon- tó homokos-agyagos üledékei építik fel, rajtuk vékony, negyedidőszaki lösztakaróval. Az általános földtani felépítéstől valamennyire különbözik Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalaszántó vidéke, ahol a bortermő dűlők a Keszthelyi-hegység északi bazaltterületeire futnak fel. Felettük magasodik a Tátika vulkáni kúpja. Leggyakrabban barna erdei talajokon és löszös vályogtalajokon terem a szőlő.

Történelem
A szőlőtermelés ezen a vidéken a középkor óta oklevelekkel igazolható, de már a római kor kezdete előtt, a kelták is termeltek itt bort. A XIX. században a Balaton-melléke táj (Zala vármegye) egyike volt a legnagyobb területű és általában igen jó bort termő vidékeknek. A filoxéravész után ez a fejlett bortermelési kultúra eltűnni látszott, és helyüket a hatalmas méretekben megjelenő direkttermő fajták termesztése vette át. Híres volt csemegeszőlő termelése (chasselas) és oltványtermesztése. A második világháború előtt a mai Balatonmelléki borvidék a Dél–dunántúli–Balatonmelléki borvidék része volt. A mai borvidéket az 1997. évi törvény hozta létre, Zalai borvidék néven. Egyértelműen fehérbort termő terület.

Szőlőfajták
A Zalai borvidék leggyakoribb szőlőfajtája az Olaszrizling. Emellett rizlingszilvánit, zöldveltelinit és chardonnay-t, sárgamuskotályt, sauvignon blanc-t, irsai Olivért, szürkebarátot is találunk ezen a területen. A királyleányka, a rajnai rizling és a zalagyöngye termőterülete összesen sem éri el a 100 hektárt. A kékszőlővel beültetett területek mérete mindössze 147 hektár, jellemzően cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, pinot noir.

 

(Forrás: borzenezala.hu)