A pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak

A minőségi forradalom a főzőmestereknek és a sikeres vállalkozásoknak köszönhető, hiszen a mennyiségi kihozatal helyett megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén.

A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult. Ez köszönhető egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló jelentős támogatási forrásoknak – ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert hozzátette: ehhez a pálinkaevolúcióhoz az agrártárca részéről is igyekszünk minden segítséget megadni. A minőséget ösztönző szabályozás mellett ezt az ügyet leghatékonyabban szakmai rendezvényekkel, különféle marketingeszközök hozzáadásával és uniós eredetvédelemmel szolgálhatjuk. Ez a szándék szülte meg a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is.

Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta: a program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is.

A Pálinkakiválóság Program ismét teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium pálinkája címet. A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. A Programot legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve, hiteles szakmai elnökkel és nemzetközi szinten is elismert minősítőkkel bonyolítottuk le.

A díjat elnyert Pálinkakiválóságok listája itt érhető el.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)