Illatérzékelés a nyelvünkkel

Egy friss kutatás kimutatta: a szánkban is érezzük az illatokat! Vagyis amikor egy borbírálatnál azt mondjuk, hogy a bor a szájban is az előzetes illatérzések logikus folytatása, az nem véletlen. Egy új kutatás megállapította, hogy a nyelven is vannak szagérzékelő receptorok.

A Monell Központ (Philadelphia, USA) kutatói arról számoltak be a Chemical Senses folyóiratban, hogy az emberi nyelven található ízérzékelő sejtekben ízreceptorokon kívül szagló receptorok is vannak. Az eredmények azt sugallják, hogy az íz-, és illatélmény együttes feldolgozása nem az agyban, hanem már a nyelven elkezdődik.

A kutatásunk segíthet megmagyarázni, hogy az ételek, italok illata egész pontosan miként befolyásolja az ízérzékelést – magyarázza Mehmet Hakan Ozdener, a tanulmány vezető szerzője. – Ez pedig javaslatot adhat arra, hogyan tudnánk az étkezési rendellenességekkel küzdő betegek étrendjét mind egészségesebbé, mind kívánatosabbá tenni pusztán azzal, hogy például egy édes illatot adunk az ételhez plusz kalóriák nélkül.”

Bár az egyes ételek különböző aromáját mindannyian elsősorban az ízhez, ízlelőbimbókhoz kötjük, valójában a fő különbséget az illatukkal kiegészítve érzékeljük. Az 5 alapíz (édes, sós, savanyú, keserű, meg a nemrég felfedezett umami) receptorai a nyelven helyezkednek el, és ezek érzékelik azonnal a rájuk helyezett étel alapvető tulajdonságait. A komplexebb ízérzékelésben nagy szerepet játszanak az illatok: az eperaromája nem csupán a nyelven, hanem egyben, az illatával együtt érzékeljük.

Eddig azonban az íz és az illat érzékelését külön rendszerekként tartottuk számon, melyek nem hatnak egymásra, míg feldolgozásuk az agyban meg nem történik. Ozdener azután kezdte megkérdőjelezni ezt az alapelvet, miután 12 éves fia megkérdezte tőle, hogy a kígyók azért nyújtják-e ki a nyelvüket, hogy illatokat érzékelhessenek.

Ennek a felvetésnek a kutatására egy kalcium-képalkotás néven ismert eljárást alkalmaztak annak bizonyítására, hogy a laboratóriumi körülmények között tenyésztett ízérzékelő sejtek képesek-e az illatérzékelő receptorsejtekhez hasonló reakciót adni. Az eredmények elsőként adtak bizonyítékot funkcionális szaglóreceptorok jelenlétére az emberi ízérzékelő sejtekben. Más kísérleteik azt mutatták, hogy egyetlen ízérzékelő sejt tartalmazhat egyszerre ízlelő és szagló receptorokat is.

forrás: Chemical Senses