Szabadság, szerelem, kadarka

Lezajlott a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön az István Borházban. A város idén ünnepli 300 éves évfordulóját. Az egy éves ünnepségsorozat részeként március 22-én került megrendezésre a már hagyományossá vált borversenyünk, ahol magyarországi, szerbiai, erdélyi és bulgáriai Kadarka borok (fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) találkoznak a neves grémiummal, hogy kiválasszák a Nagydíjas Kadarkát.

Borversenyünk Szakmai fővédnöke, Professzor Dr. habil Kállay Miklós emeritus, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke.

Társadalmi fővédnöke Ihos József, előadóművész, forgatókönyvíró, „népszórakoztató”, mindenki „Kató nénije”. Ihos József nem először jár nálunk, s mindig örülünk, ha a jelenlétéve megtiszteli borversenyünket, s ritka, lehengerlő egyéniségével színesebbé teszi napunkat.

A vendégeket Csengődi Éva, a rendezvény háziasszonya üdvözölte, majd Domonyi László polgármester nyitotta meg a programot. Font Sándor országgyűlési képviselőnk, a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága elnöke, valamint Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke adott iránymutatást a borbírálóknak, Csengődi István, a rendezvény házigazdája is üdvözölte a borbarátokat.

A megnyitó után az ítészek megkezdték munkájukat. A 3 bíráló bizottság összesen 101 mintát bírált el, melyből 75 önálló önálló Kadarka, 26 pedig Kadarka cuvée volt. A bizottságok élén Nyitrainé Dr. Sárdy Diána (Szent István Egyetem tanszékvezető, egyetemi docens), Dr. Pásti György (Szent István Egyetem, egyetemi docens) és Kisari István (Mathiász János Borlovagrend kancellárja) foglaltak helyet.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola igazgatónőjének, Szentgyörgyiné Szlovák Máriának, valamint az Igazgatóság elnökének, Lupták Györgynek, hogy segítségül adta tanárait és diákjait.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke köszönti a fesztivált

Biácsiné Lucza Erika és Filus János oktatók által koordinált 11/E és 13/SZ osztályos Közgazdász és Élelmiszeripari Technikus tanulók közreműködésével kerültek a minták a bírálók elé.

Mindeközben a nagyteremben „Szőlőtermelők integrációja” címmel beszélgetést kezdeményeztünk, melynek moderátora Keresztes József volt, miközben több külföldi és magyar borvidék Kadarka borait kóstolhatták meg.

A beszélgetés után Ihos József szórakoztatta a kedves vendégeket.

A nap folyamán a rendezvény területén vendégeink megtekinthették támogató kiállítóink termékeit, ajánlatait, kellemes hangulatban megvitathatták a legújabb technológiákat, lehetőségeket a szőlőtermesztéstől, a finom borok elkészítésén át a csomagolásig és népszerűsítésig. Mindezt finom bor- és pálinkakóstolóval egybekötve.

Az udvaron napközben támogatóink jóvoltából többféle Dutra traktort, veterán és új autót is megtekinthettek a jelenlévők.

A borverseny eredményeit Módos Péter, a Magyar Borakadémia tagja összegezte, majd elkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás.

A Kadarka Nagydíjat Jekl Pincészet 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el. A serleget Módos Péter, a Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Koch Borászat képviseletében Fehér Anna adta át.

A második legszebb Kadarka a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Lellei Kadarkája, az elismerő serleget Domonyi László adta át.

A harmadik legszebb Kadarka idén a bulgáriai Lovico Winery 2016-os Gamza bora, a serleget dr. Tkatchenko Rossen Úr Ihos Józseftől vehette át. Ezt a bort Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazott.

„Szőlőtermelők integrációja” címmel Keresztes József tartott bevezető előadást

Az első három legszebb Kadarka egy külön ajándékcsomagban is részesült a Mátyás Pálinkaház jóvoltából, melyet Nagy Norbert adott át.

Kiskőrös Város Polgármestere a legszebb kiskőrösi Kadarka címet a Szentpéteri Borpince 2017-es borának adta, Kiskőrös Város Hegyközsége a legeredményesebb kiskőrösi termelő, Pohankovics András 2018-as Kadarka borát jutalmazta, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend a legeredményesebb borlovag, Turú Gábor (Akker-Plusz Kft.) 2017-es Kadarka borát díjazta.

Az István Borház elegáns plakettjét, a „Legszebb Cuvée” különdíjat Guldné Gelencsér Noémi, 2017-es Kadarka–Cabernet franc–Merlot cuvéeje kapta.

A Szentendrei Kadarka Kör „Legjobb Siller Bor” különdíját Tóth Ferenc Pincészete, az Egri Borvár 2016-os bora érdemelte ki.

Hetényi József szaporító anyag előállító 500 db Kadarka klón gyökeres dugvány vesszőt ajánlott fel az István Borház 2017-es Kadarka rosé bora szerepléséért.

Az Autócent Kft. egy hétvégére szóló, tele tankolt SUZUKI SX4 S-CROSS autót ajánlott fel Mezőfi Gábornak, aranyérmes, 2018-as Kadarka boráért.

A HP-CORK Kft. által felajánlott 1000 db, agglomerált parafa dugót az organikus gazdálkodás mellett elkötelezett Kiskőrösi Evangélikus Iskola érdemelte ki 2018-as Kadarka siller borával.

A BASF Hungária Kft. Mázas tányér különdíját a Naphegy Pincészet 2016-os aranyérmes Kadarkája kapta.

Az eredményhirdetés után a vendégek is lehetőséget kaptak a nevezett borok szabad kóstolására és a bírák értékelésének megvitatására.