Új központot kapnak az amerikai szőlőgenetikusok

A régóta várt szőlőgenetikai kutatólaboratórium közel 70 millió dolláros szövetségi beruházással épül meg a Cornell AgriTech campusán, a New York-állambeli Genevában.

Az új létesítmény lehetővé teszi, hogy a korábban több, elszórt helyszínen tevékenykedő tudósok egy helyen dolgozhassanak, valamint hogy a USDA Mezőgazdasági Kutatószolgálat Szőlőgenetikai Kutatóintézete (ARS GGRU) tovább bővüljön. Ez az intézet élvonalbeli genomikai eszközökkel egészíti ki a hagyományos szőlőnemesítési munkákat.

A létesítmény a megszerzett információkat a nemesítők számára adja tovább, akik így még jobb fajtákat hozhatnak létre. Hangsúlyozzák, hogy nincs szó génmanipulációról, a hagyományos nemesítési eljárásokat teszik hatékonyabbá. Olyan területeken végeznek kutatásokat, mint a gyümölcsminőség javítása, a fertőzésekkel szembeni ellenállás vagy a hidegtűrés.

A GGRU kutatási vezetője, Gan-Yuan Zhong elmondta, hogy a bővítés már 2003 óta napirenden volt, de eddig forráshiány miatt nem került rá sor. A létesítményben jelenleg három tudós és népes technikai stáb dolgozik, de egy negyedik kutató felvétele is folyamatban van.

(Forrás: Wine Spectator)