Német bajnok született a 16. Sommelier Világbajnokságon

IMG 4537

Az 50 éve alapított ASI nemzetközi sommelier szövetség a belgiumi Antwerpenben rendezte meg a pohárnokok legnagyobb nemzetközi versenyét. 63 országból érkeztek a nemzeti bajnokok, illetve a kontinensek bajnokai, így összesen 66-an indultak az óriási presztízzsel rendelkező címért. A korábbi bajnokok ma keresett világsztárok, így a tét óriási. Magyarországot Horváth Máté, a MÁK vezető sommelier-je képviselte, aki most először szerepelt világbajnokságon.

A döntősök

A verseny három fordulós volt, március 11–12-én zajlottak az előválogatók elméleti és gyakorlati feladatokkal, ezek alapján 19 versenyző jutott a középdöntőbe, amelyre március 13-án került sor. A március 15-i, hatalmas médiaérdeklődést kiváltó döntőbe mindössze három versenyző jutott tovább: Nina Højgaard Jensen (Dánia), Raimonds Tomsons (Lettország) és Marc Almert (Németország). A zsűriben igazi borcelebek foglaltak helyet, mint a legnevesebb európai borszakértőnő, Jancis Robinson, a brit borszakíró Robert Joseph vagy Nick Landers étteremkritikus. A döntőben nehéz próbatételeknek kellett megfelelniük: a színpadon berendezett, szakértőkből álló „vendégasztaloknál” bort kellett ételek mellé ajánlani, borokat felismerni, problémás vendégek kívánságát teljesíteni, sört csapolni, dekantálni, párlatokat felismerni – ez utóbbi feladatnál például 10 egyformán átlátszó párlatról kellett megmondani, hogy az éppen pisco, gin, fehér rum vagy kár hortobágyi barackpálinka, az egyik párlat ugyanis ez volt (senki nem ismerte fel).

IMG 4545

A győztes

A 2019-es sommelier világbajnok a résztvevők többségének nagy meglepetésre a fiatal, 1991-es születésű Marc Almert lett, második Nina Højgaard Jensen (másodszor szerzett nő ezüstérmet az ASI 50 éve során), a harmadik pedig a lett Raimonds Tomsons. A bajnok hihetetlen nyugalomról, stressztűrő képességről, talpraesettségről és szinte felfoghatatlan tudásról tett szert. Mindhárom dobogós átlagosan több mint 4 órát töltött tanulással naponta az elmúlt hónapokban, de mindegyiküknél előfordult a napi 8–10, de akár 14 órás tanulás is. A bajnok arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután, egyelőre annyit válaszolt: „Az biztos, hogy a következő napokban nagyon sok champagne-t iszom.”

Kis pénz, kis foci?

Horváth Máté magyar bajnok sajnos 44 versenytársával együtt nem jutott be a középdöntőbe. Mivel a verseny szabályai szerint a pontszámokat nem teszik közzé, nem tudhatja, hogy mennyivel maradt le a semi-final küzdelemről, de a tesztfeladatokat és a gyakorlati vizsgán való teljesítményét elemezve biztosak lehetünk benne, hogy nem sokkal maradt le az élbolytól. Máté nagyon értékesnek tartja a most szerzett tapasztalatokat és nem tört meg a lendülete, a következő lépés az Európa Sommelier Bajnokság lehet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a mostani helyzet tarthatatlan, olimpikonoknak kijáró támogatás nélkül nem lehet olimpiai sikert elérni. Kovács Gábor, a magyar bajnokságot szervező Magyar Sommelier Klub elnöke is elkísérte Mátét a versenyre. „Nincs szégyellni valónk, lehetőségeinkhez mérten kiválóan megálltunk a helyünket egy rendkívül erős mezőnyben” – mondta Kovács Gábor az antwerpeni döntőn.

Parádés mesterkurzusok

Az antwerpeni verseny egy hete során a versenyzők és az őket kísérő elnökök (az adott nemzeti sommelier szövetség vagy klub elnöke), illetve újságírók a világ borászatának csúcsaiból kaphattak ízelítőt a mesterkurzusokon, csak néhány a repertoárból: Familia Torres (Spanyolország), Graham’s Port (Portugália), Gerard Bertran (Franciaország), Familie Perrin (Franciaország), Bellavista (Olaszország). Egy remek magyar vonatkozású mesterkurzusban is része lehetett a versenyzőknek: Kiss Edina a Vinventions képviseletében az olasz Fontanafredda birtok borai segítségével mutatta meg az oxigén hatását a borokon: ugyanaz az évjárat, a szőlőfajta, a terület és ugyanaznap palackozták a borokat, az egyetlen különbség a dugók oxigén-áteresztő képessége. A szakértők szerint lenyűgöző volt a négy barolón (nebbiolo szőlőből készült olasz csúcsbor) megfigyelni a különbséget. A bajnokság platinum fokozatú támogatója volt a Wines of Austria – szomszédaink a verseny minden napján más borstílust mutattak be Ausztriából briliáns példákkal, míg az ugyancsak platinum partner Côtes du Rhône Franciaországból az interaktivitásra helyezte a hangsúlyt.

(Forrás és fotók: Magyar Sommelier Klub)