Franciaország lesz az első glifozátmentes termőterület?

A gyomirtószer-maradványoktól egyre inkább rettegnek a fogyasztók. Emanuel Macron francia elnök 2022-ig beszüntetné a használatukat, és a borászatokra úttörőként számít ebben a feladatban.

Macron a Párizsi Mezőgazdasági Kiállításon beszélt arról, hogy szerinte megteremthetik a világ első glifozátmentes borrégióját. A kijelentés elég merész, figyelembe véve a szer elterjedtségét és felbukkanását a különböző élelmiszerekben. Nemrég egy amerikai tanulmány talált – jóval a hivatalos egészségügyi határérték alatti -glifozátot sörökben, borokban és ciderekben is. 20 mintából 19 volt érintett – beleértve a biotermékeket is…

Az évi 4,75 milliárd dolláros üzletet jelentő szert a Monsanto mérnöke fedezte fel 1970-ben, és a génmódosított mezőgazdaság egyik fő alkotóelemévé vált, hiszen ha glifozát-rezisztens fajtákat fejlesztenek a haszonnövényekből, akkor könnyen és szelektíven kiirthatják a gyomokat. Ennek megfelelően a GMO-technológia által leginkább érintett kukoricán és szójababon, valamint búzán és zabon tömegesen alkalmazzák, de a borászok is gyakran használják a szőlőtőkék tövénél. Ezen kívül vasútvonalak, játszóterek és utak rendben tartására is jól használható. Ma már 160 országban összesen évi 630 millió tonnányit szórnak ki a szerből, és ez a széllel és a vizekkel olyan helyekre is eljut, ahol egyébként nem használják.

Azon még vitatkoznak a szakemberek, hogy ténylegesen veszélyes-e a glifozát a fogyasztókra. A kormányzati ügynökségek hivatalos álláspontja szerint kis mennyiségekben teljesen biztonságos, de ezt környezetvédő csoportok vitatják, és tízezernyi per is folyamatban van a Monsanto, valamint új anyacége, a Bayer ellen.

Akár ártalmas, akár nem, Macron elnök az „európai reneszánsz” programja keretében szeretné megtisztítani Franciaországot, Európát, majd a bolygót a glifozáttól. Nem véletlenül választotta a francia borászatokat úttörőnek: a bor kultikus ital Franciaországban, ráadásul a helyi termelők eleve évek óta az alacsonyabb gyomirtó-felhasználás felé tartanak, és inkább a drágább gépi vagy kézi földmunkákkal váltják ki a szerek kiszórását. Az ország független borászatainak 40 százaléka organikus vagy környezetileg fenntartható minősítésű, további 40 százalékuknak pedig célja ilyen minősítés megszerzése. A Bordeaux-i Saint-Émilion hegyközség például már a regionális minősítés használatához is előírja az ökológiai művelést és a kiszórt rovarirtószerek mellőzését. A szőlészetek 15 százalékának viszont jelenleg nincs alternatívája a glifozátra. Különösen a meredek lejtőkön fekvő területeken esik ki a fizikai talajművelés lehetősége. A három év nagyon rövid idő, de a Gironde-i Mezőgazdasági Kamara és a CIVB, a Bordeaux-i borkereskedelmi csoport is dolgozik azon, hogy segítséget nyújtson az érintett termelőknek.

(Forrás: Wine Spectator, kép: Elysee.fr)