Korlátoznák a madárágyúk használatát Napa megyében

https://www.flickr.com/photos/126915310@N08/15609792148

Napa megye új szabályokat fontolgat, hogy megfékezzék a gázágyúk túlzott használatát, hogy megvédjék a szőlőültetvényeket a madaraktól, és megakadályozzák, hogy lecsipegessék a szőlőszemeket a betakarítás előtt.

Ebből a célból a Napa Megyei Agrárbiztos új iránymutatásokat készített a madár ágyúk és más zajkészítő eszközök használatára vonatkozóan. Péntek este egy találkozót hívtak össze a térségben, hogy a mindenki megoszthassa észrevételeit a dokumentumtervezetről.

A javasolt kritériumok határozzák meg a Napa megyei jogrend szerint a madár ágyúk szabványait, amelyek lehetővé teszik a mezőgazdasági berendezések éjszakai működését. Az új szabályok kidolgozásának célja, hogy az állandó jogsértők ellen hatékonyabban fel lehessen lépni. A javaslat egyelőre tájékoztató jelleggel érkezett a tervezési bizottság elé, még nem került sor szavazásra.

Ha jóváhagyják a tervezetet, a gazdálkodók ezentúl a madárágyúkat csak napkelte és napnyugta között, és legalább egy másik madárriasztó technikával együtt használhatják majd; az eszközöket a helyszínen állandóan felügyelni kell. Az ágyúkat három-ötnaponta mozgatni kell, hogy a madarak ne szokták meg az ágyú hangját és helyét.

A helyszíni felügyeletre azért van szükség, mert sokszor előfordul, hogy a tulajdonosok a madárágyúikat otthagyják az ültetvényen, haza mennek, akár három megyével odébb is, a környék lakói pedig egész éjszaka hallgatják az ágyúk hangját. Bár léteznek távirányítók az eszközökhöz, de azok nem mindig működnek, így előfordul, hogy a madárágyúk akkor egész éjjel bekapcsolva maradnak.

A madarak a betakarítás utáni időszakban rendkívül fontos szerepet játszanak, mert a régi szőlőfürtöket megtisztítják. Olyan megoldást kell találni, ami élhető a lakosok és a természeti környezet számára is.

(Forrás: Wine Business, Fotó: uditha wickramanayaka)