Március 3.-án a Gundel Étterem Erzsébet termében adták át a 2014-ben alapított „PAR EXCELLENCE a magyar borkultúráért” 2018. évi díjait. A Magyar Sommelier Szövetség ötödik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni. Az idei díjazottak között van lapunk rovatvezetője, Dékány Tibor is borszakíró kategóriában.
A Magyar Sommelier Bajnokság döntője előtt került sor a PAR EXCELLENCE díjak átadására a Gundel Étteremben. A díjazottakat dr. Kosárka József elnökségi tag nevesítette és Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke adta át. A díjazottak, Dékány Tibor szakíró, Márga Bisztró (Csopak) vendéglátás, Holdvölgy Pincészet termelő, Sárkány Péter oktató, Radovin kereskedés kereskedő kategóriában vehették át a plakettet és az óriás pezsgőt.
E rangos elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatos magas színvonalú tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel a bor- és italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű terjesztésére. A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján a második körben az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést. A Magyar Sommelier Szövetség nyolc éve alakult és azóta folytat aktív tevékenységet annak érdekében, hogy gazdagodjon a társszakmai együttműködés és bővüljenek a tagok szakmai fejlődésének lehetőségei.
A díjazottak:
Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy érdemesült a díjra. A birtok 1998-ban kezdte meg tevékenységét, szőlőt jelenleg 26 hektáron művelnek. Boraikat a helyi hagyományokra építve, saját stílusjegyekkel jeleníti megjelenítve a borvidék egyediségét és gazdagságát. Boraik számos jó nevű külföldi étterem itallapját is gazdagítják, valamint jelentős nemzetközi versenyeken nyernek aranyérmeket.
Kereskedő kategóriában a díjazott a Radovin. A jelenleg négy fővárosi üzlettel működő borkereskedés 2001 óta részese a forgalmazásnak, amikor megnyitotta hűvösvölgyi egységét. Azóta választéka folyamatosan bővül, hazai és külföldi italok széles skáláját kínálva, amelyeket nagy körültekintéssel alakítanak ki.
Vendéglátó kategóriában a Márga részesült az elismerésben. A csopaki Szent Donát Birtok étterme több mint 10 éve kínál vendégeinek komplett gasztronómiai élményt, szép kilátással a Balatonra. Az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben úgy, hogy a fogások jól harmonizáljanak saját boraikkal.
Borszakíró kategóriában az idei díjazott lapunk rovatvezetője, Dékány Tibor
Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin rovatvezetője lett a díjazott. Több évtizedes munkássága során elsősorban a szőlőhegyi táj szépségét és a bor varázsát, az ember ezekhez való viszonyát tartotta megjelenítésre fontosnak. Fotóművészként is tevékenykedik, képeivel sok szőlészeti és borászati témájú könyvet illusztrált. Egy felvétele elnyerte a Terroir d’Images nemzetközi verseny nagydíját. Számos szakmai szervezet is soraiba fogadta.
Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat. Hazai és franciaországi egyetemi végzettségekkel hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát, többek között a BME első élelmiszerminősítő szakmérnökeként és a MÉTE szakosztályi titkáraként. Tudását és gyakorlati tapasztalatait tanfolyamok oktatójaként is hasznosította, írásait rendszeresen közlik szaklapok.