Felfedezték a kutatók, hogyan árt a bornak a szőlőtőkén vörös foltokat okozó vírus

Hemantkumar GohilK deficiency (Photo courtesy of Hemantkumar Gohil)

Az ún. „Grapevine red bloch virus” azzal károsítja a szőlő leveleit, hogy gátolja a fotoszintézis végbemenését ‒ írják a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói nemrég megjelent tanulmányukban.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fertőzött borszőlő nem képes hatékonyan vezetni a vizet, ennek eredményeként a fotoszintézis által létrehozott cukrok a levelekben maradnak. A gyümölcs végül kevesebb cukrot gyűjthet, és csak alacsony minőségű borok állíthatók elő belőle.

A kutatók most arra koncentrálnak, hogy megtalálják a megfelelő megoldásokat a betegség kezelésére ‒ mondta Kaan Kurtural, a tanulmány egyik szerzője, aki felügyeli a kutatást az Oakville állomáson a Napa-völgyben.

„Léteznek olyan kezelések, amelyeket kínálnak a termelőknek, de most, hogy jobban megismertük a betegséget, már tudjuk, nem fognak segíteni” – írja Kurtural a  a Kaliforniai Egyetem Mezőgazdasági és Természeti Erőforrások szervezetének állásfoglalásában. „A termelőknek nem kell azonnal kicserélniük a fertőzött tőkéket. De ha a szőlő 40 százaléka fertőzött, akkor már érdemes megfontolni az újratelepítést. Legalább most tudjuk, hogy mi a betegség, ezért nem fizetnek a kígyóolajokért.”

A 120 ezer dolláros kutatás 2016–2017 között folyt, amit részben az American Vineyard Foundation (Amerikai Szőlőskert Alapítvány) és az Allied Grape Growers (Egyesült Szőlőtermesztők) finanszíroztak.

„[Az ún. „Grapevine red bloch virus] gazdasági következményei igen jelentősek lehetnek: alacsonyabb termelékenység, a minőségromlás, valamint az újratelepítési költségek nagy veszteségeket okoznak” – olvasható a dokumentumban.

A szőlőtőkén vörös foltot okozó vírust először 2008-ban azonosították a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatási szőlőjében, Oakville-ben. Azóta a vírus megtalálható Kaliforniában és 11 másik államban.

A kutatás olyan tényezőkre összpontosított, amelyek kémiai változásokhoz vezethetnek a Cabernet Sauvignon érése során két alanyfajtában (110R és 420A). A kutatás a két alanyfajta természetesen fertőzött szőlőfajtáit hasonlította össze a nem fertőzöttekkel.

A kutatás további résztvevői voltak: Johann Martinez-Luscher, Cassandra Plank, Runze Yu és Luca Brillante; Anita Oberholster UCCE szőlőtermesztő; Monica Cooper és Rhonda Smith UCCE tanácsadók; valamint, Maher Al-Rwahnih, az UC Davis Foundation Plant Services (Kaliforniai Egyetem, Davis Alapítvány Növényügyi Szolgálatának) egyetemi adminisztrátora.

Három évvel ezelőtt Brian Bahder, a Kaliforniai Egyetem (Davis) etimológiai posztdoktora és Frank Zalom, az egyetem etimológiai professzora bejelentették, hogy a tesztek azt mutatták, hogy a háromszögletű lucerna kabóca (Spissistilus festinus) át tudja vinni a növények leveleit vörösre színező vírust a szőlőre. Ez volt az ún. Red Blotch Associated Virus (RBaV) létezésének első alátámasztása.

(Forrás: Wine Business, Fotó: Hemantkumar Gohil)