Aláírásgyűjtésbe kezd a Magosz és a NAK az uniós források megőrzéséért

writing 1149962 1280

Aláírásgyűjtésbe kezd a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az uniós agrárforrásokból ne lehessen átcsoportosítani a migráció kezelésére.

Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: nem elfogadható a magyar gazdatársadalom, a magyar agrárgazdaság szereplői számára az Európai Bizottság azon javaslata, amely számottevően csökkentené a közös agrárpolitika (Kap) forrásait. Az ágazat jövedelmi helyzete „közelről sem rózsás”, az uniós átlag alatt van, ezért mindenképpen fontos, hogy megmaradjanak a rendelkezésre álló források.

Hozzátette, ez azért is fontos, mert az EU egyre több feladatot ad a gazdálkodóknak, a környezettudatos gazdálkodás, a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében egyre nagyobb terhet raknak majd rájuk. Fontos, hogy a gazdák a növekvő kötelezettségek mellett ne kevesebb támogatást kapjanak. A forráselvonás veszélyeztetné a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozók megélhetését.

A Magosz elnöke kifejtette: látszik, hogy a májusban leköszönő Európai Parlament már nem hoz döntést a 2021 utáni közös agrárpolitikáról, még az agrárpolitika költségvetéséről sincs döntés. Kifejtette: abban bíznak, hogy az európai uniós választások után egy bevándorlásellenes parlamenti többség fogja majd a közös agrárpolitika következő hétéves időszakának alapjait lerakni.

(Forrás: MTI)